Откриха решение за останалите без цифрова телевизия

Населените места, където няма добър или никакъв сигнал за цифрова телевизия трябва да монтират антена на 10 метра над земята

Това е едно от изискванията, за да бъде уловен цифровият сигнал. Според техниците то е особено важно за населените места, разположени в низини, край реки и езера, съобщава "Стандарт".

Външните антени се монтират най-често на покривите на жилищата. Ако обаче домакинствата са на по-ниско антената трябва да се монтира на дълга поне 5 метра мачта, която да се закрепи стабилно за земята, на високо дърво или на самия покрив.

Става дума за антената, с която досега е била приемана и аналоговата телевизия. Досега тя е била насочена хоризонтално към най-близката ТВ кула. Сега трябва да се вдигне вертикално и да се насочи с площта си към ТВ кулата, обяснява Георги Андреев от "НУРТС България" АД.

Принципът е - ако човек до 30 септември е гледал ефирна телевизия, със същата антена (с малки изключения) ще гледа без проблеми и цифрова, допълва Андреев. 
За целта обаче трябва предварително да е изпълнил и едно от останалите две условия - да си е закупил по-нов телевизионен приемник с DVB-T тунер или да се е снабдил с декодер MPEG-4. 
Ако някой си е внесъл декодер MPEG-2, той не може да приема цифрова ефирна телевизия, категорични са специалистите. Всички продавани у нас декодери са MPEG-4, обясниха експерти.