Частни инвеститори искат балнеоложки туризъм в Банево

Мисия Бургас

02-10-2013, 06:30

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поморие патентова лечебната кал

Какво лекуват минералните води на България

Бургас ще развива минералните извори с публично-частно партньорство

Трите района с минерални извори на територията на община Бургас ще бъдат разработени по цялостна концепция на администрацията. 

В кватрал Банево, където от Общината издават разрешение за ползване и водоподаване на санаториумите срещу такса за ресурсите, вече се подготвя проект. Целта е мястото да получи статут на развлекателен център с възможности за осъществяване на археологически, балнеоложки и лечебен туризъм. Там да бъдат изградени редица съоръжения. Ще бъде обновена инфраструктурата в района, което да даде възможност за приемането на големи групи туристи.

В Бургас има още два минерални извора – в района на селище Рудник и в Изворище. С решение на Министерството на околната среда и водите тези природни ресурси са прехвърлени за стопанисване на община Бургас.

"В момента сме в етап на процедура за хидрогеоложка и балнеоложка оценка на наличните ресурсите на минералните извори в селището в Рудник. В зависимост от резултатите и качествата на водата, община Бургас ще ивърши проучвания за това по какъв най-добър начин биха могли да бъдат използвани ресурсите на тези извори”, разясни Ташо Желев - директор на дирекция "Управление на общинска собственост" към община Бургас.

Той е категоричен, че местната власт е сериозно амбицирана по въпроса за ефективното използване на благоприятните възможности за балнео и лечебен туризъм. Третият район Изворище е в процедури по предоставяне на обектите на общината. Вече има заповед на МОСВ за предоставяне, но на този етап не са приключили процедурите от страна на Басейнова дирекция.

"Вилна зона "Минерални бани" и прилежащата територия, която е част от землището на кв. Банево са включени в общия устройствен план на града и за тази територия има предвиждания, глобално казано за курортни дейности, с повече озеленяване, повече инфраструктура за сторт и развлечения”, каза главният архитект на община Бургас – Веселина Илиева. В обхвата по предложението по общ устройствен план е включена и археологията със зона за културен туризъм.