Трафикът на бежанци намалял, трябват дрехи и обувки

Преди да започнат събитията в Сирия, трафикът стигна до 50 бежанци на ден, в момента са 4 - 5. Има много голям спад, каза кметът на Малко Търново

След като събитията в Сирия приключиха, при нас имаме по-малък трафик на бежанци. Има нагласа за притеснения от местното населения заради това, което се пренася като легенди – какво се случва в други градове, където има бежанци, влизащи по къщите, просещи.

Tова каза кметът на община Малко Търново в ъв връзка със създалата се ситуация с бежанския поток в страната, предаде агенция "Фокус".

 Според него, това са преекспонирани данни. Той припомни, че от две години води разговори за отваряне на бежански център на територията на община Малко Търново, който да бъде охраняван. По този начин настанените бежанци няма да имат свободен достъп до населените места. Ако ще бъдат отделени средства от държавата за реновирането на сградите, които кметът на общината е предложил за бежански център, ще има ползи и от двете страни.

По този начин общината ще има заетост – могат да работят хора като охрана, обслужващ персонал, от друга страна за Гранична полиция ще бъде много по-лесно да настаняват бежанците, каза Илиян Янчев.

„Преди да започнат събитията в Сирия, трафикът стигна до 50 бежанци на ден, в момента са 4 - 5. Има много голям спад”, посочи той. Според Янев, причините за това са пренасочване на бежанския трафик от турска страна през Свиленград. В общината не са подавани сигнали или оплаквания от местните жители, като нямат случай на свободно предвижване на бежанци на територията на община Малко Търново.

Междувременно провокирани от големия интерес към благотворителната кампанията "Отворено сърце", от сдружение „УСМИВКА” стартират нейната втора част. Идеята е да се помогне на сирийските бежанци пристигнали не по своя воля в родината ни.

"С наближаването на зимния сезон екипът на Сдружението иска да помогне на бежанците, оказвайки им подкрепа и дарявайки им дрехи, обувки, одеяла и други. Всеки, който има желание да се присъедини към нашата кауза, може да го направидо 25 октомври,  като донесе своето дарение на адрес - Бургас, ул. „Славянска“ 4. Вече над 5 хиляди сирийски граждани се намират на територията на страната ни", казаха от сдружението.