Вилата на Гяуров потъна

Новините

02-10-2013, 07:55

Снимка:

Всеки ден

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Потоп събуди страшни свлачища

Свлачища катастрофално се задвижиха с първите есенни дъждове. Над 1600 са действащите свлачища в България, като много от тях плъзват с нови сили през „по-мокрите сезони", пише "Всеки ден". Само ден след изсипалите се по-силни валежи кално-каменни потоци задръстиха шосета. Най-страшно е до Варна, около комплекса „Златни пясъци". Точно там се намира вилата на световноизвестния бас Николай Гяуров, която от години се свлича надолу, но този път може и да й е за последно.

 Кал и камъни задръстиха и затвориха за часове в понеделник вечерта международния път Е-79 към Гърция. Повече от два часа заради поройния дъжд, задвижил свличания, висяха блокирани в Кресненското дефиле десетки автомобили. На асфалта се изляха над 1000 кубика кал, чакъл и едри камъни. Размина се без затрупани коли, но пътят беше затворен в двете посоки от срутването, а полицаи отцепиха района. Едва след полунощ каманякът беше изринат, но към и през дефилето се проточи 2 км дълга опашка от тирове и коли.

 

Друго свличане задръсти, включително с огромна паднала скала, прохода Рожен в Родопите. Камарата камъни се свлече при смолянското село Соколовци и движението през Рожен се осъществяваше на етапи, докато екипи на пътната службата разчистят шосето. Заплахата от падащи камъни навсякъде в Смолянско остава, алармираха вчера от местното пътно управление.

 Всеки момент се очаква с нова сила да тръгне и без това вечно движещото се най-катастрофално свлачище у нас в местността „Трифон Зарезан" край Варна по пътя за Златни пясъци. „Вилата на Гяуров пак потегля", отбелязват и тази есен варненци. Огромното свличане с дължина около 400 м покрай пътя, което включва всъщност две свлачища, върху които на времето е построена лятната къща на великия оперен певец, е прословуто. Никакви мерки от десетилетия не помагат да бъде укрепено.

 

И няма как, след като строителният бум натовари срутището с камара нови бетонни къщи и хотели, при положение че още през миналия век разрешеното строителство там е само за леки дървени постройки. Такава беше всъщност и „Вила Гяуров" като начало. Лятната къща на великия световен глас преди повече от три десетилетия беше сред най-екзотичните къщи до Варна. Кацнала над самия плаж, оборудвана с всички екстри, дори с асансьор между дома и пясъчната ивица. След като оперният бас се изнесе от България обаче, държавата откупи от него имота, но и до днес варненци го наричат вила „Гяуров". 

 

През 1999 г. при поредна вълна на приватизацията на Златни пясъци вилата отново мина в частни ръце и последваха няколко препродавания заради нуждата от огромни средства за укрепване на терена, при положение че всеки собственик искаше да достроява и доразвива имота. Последните уж укрепиха мястото, но пък вдигнаха върху свлачището хотел с 15 стаи и 4 басейна. Което логично „разказа играта" на и без това движещата се земна маса по склона през пътя към морето. 

 

Стигна се дотам наскоро министър-председателят Пламен Орешарски лично да обещава специална подкрепа за решаване на проблема със свлачището на „Трифон Зарезан". Очаква се финансиране във времето за поредно укрепване на пътя в района. Свлачището при „Вила Гяуров" се задейства особено силно през 2005 г. и няма спирачки и досега. Причината е повече от ясна - презастрояване в иначе примамливия район на крачки от морето и липса на отводнителна канализация за подпочвени води. Това е най-опасното свлачище в България, категорични са специалистите.