ИАРА няма да се мести в Бургас, въпреки решението на МС

Новините

02-10-2013, 11:01

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Близо 1 млн. лв. за новия дом на ИАРА в Бургас

Сградата в Бургас е ремонтирана и стои празна вече месеци

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) да бъде преместена на територията на град Бургас няма да бъде изпълнено. Решението на Министерски съвет затова е  от 23 май 2012 г. 

Това заяви в писмен вид министърът на земеделието и храните Димитър Греков по повод парламентарно питане на депутатите от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и Иван Вълков. Според тях решението на новата Тройна коалиция е скандално, тъй като Бургас е изпълнил всички необходими условия за завръщането на ведомството там където му е мястото – при рибарите  и риболовния флот.

В Бургас от месеци стои празна изцяло реновираната сграда, която е предвидена за агенцията. Тя се намира на ул. „Княз Ал. Батенберг” 1, където вече е извършен ремонт със средства от Министерството на финансите на стойност 150 000 лева.

И с деншна дата в анализа на организационната структура  и дейността на ИАРА категорично е записано: Най-висока концентрация на потребителите на услуги е регистрирана в Бургас!

В областта са регистрирани най-много пристанища, рибовъдни стопанства, както и над 50 % от общия брой риболовни кораби за страната. Бургаските риболовни лодки и кораби осигуряват 70 % от националния улов на риба.
На територията на Бургаска област са регистрирани 262 вътрешни водоема – най-голям брой от всички области в страната.
По-голяма част от рибопреработвателните предприятия също са разположени в Бургаска област.

Въпреки това настоящото правителство смята, че преместването на централното управление на ИАРА в Бургас крие много рискове свързани с проблеми с комуникацията с други ведомства, затруднения по набирането на персонал (тъй като се изисквали предимно кадри с висше образование и професионален опит). Освен това според министъра любители – риболовци и сдружения били против преместването на агенцията.

„Първоначално тази служба (но под друго име: Държавна инспекция по рибарство) е създадена в Бургас и функционираше отлично до момента, в

 

 

който едни други управляващи не решиха да централизират институциите в столицата през 2000-ата година. Т.е. цялата координация безпроблемно е извършвана от Бургас. В областния град

има университети с традиции, от които всяка година се дипломират стотици млади хора. Десетки жители на региона са с дипломи със специалност „Промишлен риболов и аквакултури” още от средното училище. А за специалистите от София, които искат да се преместят в Бургас, общината е поела ангажимент за настаняването им в общински жилища”, казва Иван Вълков.

По повод твърдението на министъра, че решението за промяната на местоположението не се подкрепя и от бранша Иван Вълков отбелязва, че в рамките на седмица бяха събрани хиляди подписи от бургазлии в подкрепа на решението. Имената и подписите на хората са в Министерски съвет.