Тракийското ни злато вдигна на крак Москва

Съкровищата предизвикаха фурор в руската столица

Очаква се изложбата "Легендите оживяват: Тракийското злато от България" да провокира истински фурор сред ценителите в Москва. Експозицията, която бе открита в Държавния исторически музей в руската столица от министъра на културата д-р Петър Стоянович и колегата му Владимир Медински, вече е обсъждана в тамошните медии, пише Стандарт.

Подготовката на вернисажа, който продължава до 30 ноември, е осъществена от НИМ под ръководството на професор Божидар Димитров и неговия екип. Сред гостите на премиерата бяха президентът Георги Първанов, посланикът ни в Русия Бойко Коцев, академик Светлин Русев, професор Иван Маразов. Златна маска от началото на V век преди н.е, сребърна глава на овен с позлата, III-I век пр. н. е., златен венец на тракийски владетел са част от 317-те експоната, идващи от 7 музея в България. Несъмненият хит е ритонът с глава на митично животно, която силно наподобява образа на Александър Македонски.

Такава мащабна изложба на уникални тракийски находки не е представяна в чужбина повече от 15 години. В Москва са изложени Панагюрското, Рогозенското, Летнишкото, Боровското и съкровището, намереното край Ямбол. За първи път пред чужда публика излагаме новооткритите тракийски находки от Синеморец и Свиленград.

За организирането на изложбата руското правителство отпуска над 400 хиляди лева. Част от тези пари ще се върнат в нашите музеи под формата на наем за изложените тракийски находки. В чужбина показваме оригиналите на тракийските съкровища.