Килим от цветя украси Главната, догодина - цял фестивал

Мисия Пловдив

02-10-2013, 12:00

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Японски туристи атакуваха атракцията

Пловдив се сдоби с първия си цветен килим. Уникалната атракция е само репетиция за следващата година, когато улиците на града ще бъдат застлани с около 300 квадратни метра цветове.

За рождения си ден бях в Рим и останах очарована от фестивал на цветята. Защо да нямаме подобен празник и тук, коментира кметът на район "Централен" Райна Петрова.

Идеята е всяка пролет в Пловдив да правим уханен празник. Сега се получи съвсем експериментално, макар че е есен и няма много цветя, посочи тя.

Този първи опит е по проект на дъщеря ми, похвали се Петрова. Ако времето през следващите дни е хубаво, ще бъдат застлани още два подобни.

В момента избрахме геометрични форми за по-голям успех. Килимът е от 12 квадрата, но през пролетта ще е около 300 квадратни метра площ, ще го съвместим и с фестивал на цветята. Един квадратен метър поема около 240 листенца. Ще привлечем учениците от художествената гимназия за идеи и разработване, а младежите от останалите училища може да помагат с други дейности, разказа Петрова.

Точно това прави Пловдив още по-привлекателен, коментира на свой ред кметът на града Иван Тотев. През месец май и юни туристите идват в България точно заради цветята и по-специално за розите, които са и символ на България в чужбина, сподели впечатленията си той.

В подкрепа на думите му, точно в този момент група ентусиазирани японски туристи наобиколиха шареното петно. Част от тях тях поръсиха цветчета, други се снимаха за спомен. А очарован мъж дори благослови пловдивчани.

Килимът е край Градската художествена галерия. Очакванията са да краси Главната няколко дни.