В петък бургазлии ще ходят свободно до Морска гара за ден

2000 пасажери и 1 500 екипаж слизат на пристанището

За официалното откриване на Морска гара в Бургас, което ще се състои този петък, вдигат бариерите още от 9 часа сутринта, за ден, за всички граждани. Това съобщи директорът на "Пристанище Бургас" ЕАД - Николай Тишев.

В края на тази седмица тръгва в експлоатация първи етап от един от най-мащабните и дългочакани проекти на Бургас - Морска гара. Общият размер на инвестицията е 3,3 млн. лева, а таксата за порта от всеки пасажер ще бъд ев размер на 6 евро.

Близо 3000 пътници на ден ще може да обслужва инфрактрустурата, разположена на 2 700 кв. метра площ, годишно техният брой ще бъде 100 000 души. Ден след официалното откриване, на 5 октомври, на Морска гара ще бъде затворена за посещение. На нея се очаква да акостира първия пасажерски кораб на Селебрити Констилейшън с 2000 пасажери и 1 500 души екипаж, които в рамките на 12 часа ще могат да разгледат Бургас.

Той пристига от Истанбул. "Вече е направена предварителната организация от двете туроператорски фирми, които обслужват кораба. Той ще пристигне с два часа закъснение, в 10.00 часа. Има вероятност още два пасажерски кораба да акостират в Бургас, вместо в Несебър", обясни г-н Тишев.

Той допълни, че към момента, направените резервации за 2014 година са 43, като шест от тях са за бургаскотото пристанище, а останалите за Несебър. Част от тях обаче ще бъдат насочени към Бургас.