Клон от Sofora japonica се пречупи от бурята в Ботаническата градина

Мисия Добрич

02-10-2013, 14:39

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Незначителни са останалите щети в градината край Балчик

Силните дъждове и вятър през последните 2 дни в района на гр.Балчик не са нанесли сериозни поражения на територията на Университетска ботаническа градина, това констатирали специалистите на УБГ  след оглед на терена.

Единствения по-сериозен проблем, който градинарите и служителите на градината се наложи да преодолеят, беше премахването на средно голям пречупен  клон от Sofora japonica. Клонът със зелена маса, което го прави много тежък беше надвиснал над стръмния скат на Водопада. Клонът беше нарязан и изнесен от мястото. При падането си е  засегнат въздушен слаботоков кабел.

Във района на градина „Разсадника” по всяка вероятност от преовлажняване на наранена част на изолацията беше прекъснат подземен кабел, който вече е възстановен.

На много места в градината има начупени дребни клонки, които служителите почистват. Силният вятър помете и конструкцията на изложбата „Балчик – тихото пристанище”.

След необходимите дребни ремонти по конструкцията през зимния сезон изложбата по всяка вероятност ще бъде подредена на закрито.