Ходим върху злато за 7 милиарда долара!

Злато за близо 7 млрд. долара лежи под родната земя

Според последните данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в България се водят на отчет запаси от 27 293,8 хил. тона златосъдържащи руди, пише novinar.bg. Средното съдържание на злато в тях е 4,68 грама на тон.

Сметките показват, че под земята на България има около 128 тона чисто злато. В момента пък драгоценният метал по световните борси се продава за около 54 хил. долара за килограм. Изчислено при тази пазарна цена, наличието от чисто злато на българска територия възлиза на близо 7 млрд. долара.

Част от тези залежи се разработват и в момента и се осъществява добив на драгоценния метал.

Към края на миналата година има 6 сключени концесионни договора за добив, като по пет от тях такъв вече се осъществява, а по последния реално все още не е започнал. Други евентуални находища пък се проучват от български и чужди фирми.

Последно златосъдържащи руди изскочиха в блок „Бабяк“, намиращ се до едноименното село в община Белица, на границата между Рила и Родопите. Откритието беше направено от компанията „Евромакс Рисорсиз“ ЕООД, която е дъщерна на канадската „Юромакс Рисорсис“. Не е изключено в района да бъдат намерени още жили, тъй като откритието е направено след 4 сондажа на дълбочина между 500 и 1300 метра, но компанията ще продължи проучванията до ноември 2012 г., обяснява пред „Стандарт“ кметът на село Бабяк Мустафа Бъсков.

Към днешна дата у нас проучвания правят още 5 компании, съобщават още от МИЕТ. За нито едно от тях обаче още няма издадени удостоверения за търговски открития и съответно не се чака предоставяне на концесия за добив. Това обаче не означава, че няма доказани залежи на злато, тъй като и откритието в блок „Бабяк“ още не е регистрирано официално.