"Умни" очила превеждат от японски

Новините

02-10-2013, 15:51

Снимка:

Факсимиле от Би Би Си

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Какви слънчеви очила да изберем

Една от функциите позволява ресторантско меню да бъде преведено на английски или друг език

Да се прочете менюто в ресторант в Япония не е проста задача за чужденците, но с помощта на нови очила "преводачи" това може да стане с едно премигване на очите, съобщи Би Би Си.

В рамките на салона за електроника Ceatec в предградията на японската столица местният мобилен оператор NTT Docomo представи няколко снабдени с камери и екранчета очила.

Една от функциите позволява заснетото ресторантско меню да бъде преведено на английски или друг език по желание на ползвателя. Той вижда този "ретуширан" образ посредством очилата си.

Възможно е също върху екранчето да се появят данни за човека, когото си срещнал, и те да бъдат регистрирани в смартфона. Когато тактилните екранчетата бъдат докоснати с пръст, ефектът е същият като при екранчетата на смартфони и таблети, но изображението се вижда единствено през очилата.

Разпознаването на движението на пръста се извършва с помощта на пръстен, поставен на показалеца. Тези движения на пръста се предават на смартфона, който ги превръща в инструкции. Достатъчно е пръстът да бъде размахан, за да се променят изображенията върху екранчетата на очилата./24 часа