Близо милион и половина щетите след пожара в Драмата

Мисия Пловдив

02-10-2013, 16:16

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Започнаха благотворителните изяви за подпомагане на театъра

Щетите от пожара в Драматичния театър доближават милион и половина лева.

200 хиляди лева ще излезе само възстановяването на салона за зрителите, посочи директорът на Драмата Кръстю Кръстев. Оценката е разтегливо понятие, посочва Кръстев.

Зависи от качеството на изгорелите апаратури, от годината на тяхното производство, не може просто да се вземе и да се смени нещо, защото отдавна го няма като производство на пазара, коментира той. Има техники например, които са производство на бившата ГДР, посочва директорът.

Вече съществува реална оценка на втория етап на ремонта на театъра, направена преди 4 години. Тя възлиза на 1,4 милиона лева. Този довършителен ремонт е трябвало да започне отдавна. Има изготвен план и проект за него. Директорът на театъра има опасения, че застрахователите няма как да покрият цялата тази необходима цифра. Затова разчита и на декларираната подкрепа от страна на Министерството на културата. Не е ясно дали е заседавала Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, но се знае, че без изчислени щети няма как комисията да заседава, което също е проблем.

Започнаха и благотворителните изяви за подпомагане на театъра в Пловдив, който горя. В Пловдив ще бъде представен благотворителен спектакъл на Камен Донев. Той е на 21 октомври, от 19.00 часа в Синдикалния дом. Вече са пуснати в продажба билети на касите на театъра. Засега не може да се каже колко точно пари са събрани от благотворителност. Знае се само, че най-голямата дарена сума - 200 хиляди лева, е от голяма фирма в региона. Около 2000 лева са събрани от обикновени почитатели на пловдивския театър. Те изпращат по 10 - 15 лева, което е много мило и задължаващо, каза Кръстев.

В прокуратурата тече следствие за причините за пожара. Тя трябва да се произнесе в двумесечен срок./ Фокус