Сърцето и душата не обичат тъмнината

Животът

02-10-2013, 16:40

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

А дните стават все по-къси...

Есен е, дните стават все по-къси, застудява...

Недостигът на светлина е опасен, предупреждават експерти от Националния институт по здравеопазване на Финландия.

В хода на изследване, в което са участвали повече от 8000 души, учените са установили връзката между сезонните колебания на теглото на човека и разстройствата в системата за обмяна на веществата.

Още по-голям риск за здравето създават депресиите, които са по-масови през есенно-зимния период. Намиращите се в тежки депресивни състояния, страдат от т.нар. метаболитен синдром, който при тях се развива до два пъти по-бързо, отколкото при здравите хора, запазили своя дух.

Метаболитният синдром предизвиква разстройства в обмяната на веществата, повишено кръвно налягане и високи нива на захар в кръвта.

Енергийният обмен е неразделно свързан с обмяната на веществата, които страдат поради недостига на светлина, посочват още финландските учени. Метаболитният синдром може да се предотврати с помощта на изкуственото осветление, което трябва да се използва не само вечер, но и сутрин при недостиг на естествена светлина.

Допълнителните източници на светлина и доброто настроение могат да бъдат отлично профилактично средство на метаболитните разстройства, убедени са учените./ здраве.bg