Непроучен разлом е причина за трагедията в "Ораново"

Това сочат резултатите от експертния доклад

Причината за свлачището в рудник "Ораново", което погреба четирима миньори, се оказа непроучен разлом.

Това сочат резултатите от експертния доклад, изготвен от екип начело с проф. Павел Пенчев, председател на Българската асоциация по подземни води. Проучването е направено по поръчка на ръководството на мината, за да се установят причините за трагичния инцидент на 16 юли.

Разломът се намирал точно над фаталната галерия 64 в рудник Ораново, установили учените чрез метода сеизмична томография. Според експертите подземните води са наводнили материалите. Свлачището е повлякло и огромен скален блок, който е разрушил част от крепежите на галерията.

Професор Пенчев бе категоричен, че този участък е опасен и трябва да се замрази при бъдещите дейности в мината. Той подчерта, че разломът не е бил установен, въпреки че са правени четири големи проучвания.

Bulgariautre.bg напомня, че на 16 юли след срутване в рудник "Ораново" затрупани останаха четирима миньори - Асен Стойнев, Христо Младенов, Николай Михайлов и Иван Лазаров. Телата на двама от тях бяха намерени още същия ден, а на другите двама след 18-дневна спасителна акция. От инфаркт в рудника почина и 49-годишният Асен Грънчаров.

През 2007 година взрив на газ гризу причини смъртта на двама души в "Ораново", а други 22-ма от смяната бяха ранени. През 2007 година, три месеца и половина по-късно, при нов инцидент загинаха още двама.

За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на девет души.

"Аз спазвам закона, аз съм задължен, като че ли през годините това, че не се спазва законът не е било новина. Сега новина е, че аз спазвам този закон", каза още Драгомир Стойнев в ефир. Ако мината се спре, социалната цена ще бъде огромна, но "аз няма да позволя в мината да влязат работници при условия, които застрашават техния живот. "Ако се наложи затваряне на мината, имам разговор с министър Адемов да се подготви пакет от мерки, насочени към всички хора, които ще останат без работа", допълни още министър Стойнев.