Откровението на Атанас Дончев в "Разкриване"

Стара Загора Лайф

03-10-2013, 15:26

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

Известният мъглижки художник Атанас Дончев-Мацо ще представи днес от 18,00ч. в Арт фоайето на Радио Стара Загора над 30 платна и дървопластики, събрани в изложбата"Разкриване"

Платната в ярки цветове представят емоциите, сънищата и душата на автора, а дървопластиките наслояват техники, символика и времето на повече от един човешки живот, защото всяка от избраните дървени основи е на повече от 100 години. Още по-специална е тя за младия автор, защото му е първата в България. Тази година това ще е пореден ангажимент за него-дотук има участие в 3 изложби в Берлин, а някои от картините, които представя в Стара Загора, са от международния пленер по случай 135 години от Освобождението на България. Някои от платната никой от феновете и колекционерите, които следят неговата работа, не е виждал. Даровитият художник споделя, че създаването на тази изложба му е отнела повече от 2 години и подреждането й ще бъде специално съобразено със сюжетите и пространството на фоайе-галерията. Силно застъпен е религиозният сюжет, който авторът обяснява, че е двойно митологизиран и споделя колко специални са дървопластиките с това, че технологията за обработване на вековните дъски е лично разработена от него самия и представлява предизвикателство, което го очарова и вдъхновява. А техниката за работа с дървото и изображенията се основават на класическите техники в живописта-а ла прима, пентименто и др. майсторски подобрени с импровизациите и енергията на автора. Изложбата - уникална, различна и многопластова ще ви плени и очарова.
Заповядайте на 3 октомври (четвъртък) от 18,00ч. в арт фоайето на Радио Стара Загора на официалното откриване на „Разкриване” и почувствайте магията на платната и мистерията на образите, вплетени в дървото!