Борисов и сините срещу "ченгеджийството" в политиката

Мисия Пловдив

03-10-2013, 17:19

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Кадри на Държавна сигурност ще влязат отново във властта, алармират десните

Бойко Борисов алармира СДС за връщането на параграф 12 в Закона на досиетата. Това означава, че ще влезе забрана да се разкрива принадлежността към структурите на бившата Държавна сигурност, на лица, заемащи публични длъжности, ако след 1991 г. са продължили да работят в цивилното и военното разузнаване на ръководни постове.

Днес идерът на ГЕРБ уточни, че подпис под този проект, който ще допусне връщането на кадри на Държавна сигурност отново във властта, са сложили депутати от БСП и "Атака", а от вчера –  и от депутатите от ДПС.

Лидерът на ГЕРБ  изпратил писмо с покана за подкрепа срещу готвените промени. Това съобщи в Пловдив председателят на СДС - Божидар Лукарски. Същият призив Борисов направил и към ДСБ и Съюза на репресираните в България.

Според Лукарски това е опит за реваншизъм. „Връща се „ченгеджийството” в политиката. Подобни промени в закона за досиетата са изключително опасни за сигурността на страната.”, каза председателят на СДС.  

Параграф 12 бе премахнат от закона към края на мандата на правителството на ГЕРБ при огромна съпротива от страна на БСП, която тогава се подкрепяше от националистическите партии и организации. Левицата твърдеше, че така разкриваме ценни кадри в разузнаването и застрашаваме националната сигурност.