Разкриха голяма схема за купуване на книжки

Курсисти били пращани в провинцията, за да вземат изпита

Проверка в Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ИААА) е разкрила мащабна схема за купуване на шофьорски книжки. Очаква се докладът с всички констатации да бъде представен пред медиите след седмица. Данните ще бъдат обявени от новоназначения шеф на ИААА Димитър Ганев. Във ведомството е действала сериозна корупционна схема, заяви в интервю за “Труд” министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, без да уточни подробности. Той обеща по време на управлението си да бъде безкомпромисен към всички форми на корупционни практики в системата на министерството.

“Зная за разкритата схема в ИААА. Става дума за уреждане на практическите изпити на определени курсисти”, заяви Йонко Иванов, председател на Съюза по авто-мото подготовка – най-голямата браншова организация на школите за подготовка на шофьори. Според Иванов изпитите се уреждали въпреки видеонаблюдението в колите, тъй като камерите се настройвали, така че да не “виждат” какво прави изпитващият с педалите. Освен това курсисти от София били пращани да положат изпити при точно определени изпитващи в провинцията, при което е гарантирано, че ще поемат изпита, обясни Иванов. Схемата е работила буквално до преди два месеца.

Бившият шеф на ИААА Валентин Божков подаде оставка след акция на прокуратурата в средата на август. Той бе арестуван за 24 часа и му бяха повдигнати обвинения за безстопанственост. По време на акцията бяха задържани и 12 служители на ИААА.

Междувременно започнаха проверки от инспектората на министерството за начина, по който се издават разрешителни за шофьорските курсове.