10 спешни мерки за изхвърляне на мафията от държавата

Най-доброто от печата

04-10-2013, 07:15

Снимка:

Анелия Николова

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Десните партии от блока ще обявят и спешни мерки в областта на правосъдието и медийната среда.

"Ако не се предприемат спешни мерки в икономиката февруари 2014 ще бъде като февруари 1996 и Жанвиденовата зима." Това заяви финансистът Любомир Христов от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Обединението от десни извънпарламентарни партии представи в четвъртък основните акценти от икономическата си програма, обединени в 10 мерки, чийто цели са да се спре източването на публичните пари от олигарсите, освобождаването на бизнеса от политическия и административния рекет, спиране на злоупотребите на монополите, защита на потребителите и осигуряване на независимост на енергийната система на страната. (Виж файла вляво)

Като причина за обявяването на основните акценти от програмата на Реформаторския блок сега Любомир Христов посочи драстичния спад на доверието в парламента и правителството, както и загрижеността България да не стане първата държава-членка на ЕС, която се е провалила. "Дали парламентът ще заседава зависи от една кръчмарска партия, която не си плаща сметките. Единствения ход е това правителство да си подаде оставката", каза Христов.

Против корупцията

Димитър Бъчваров от ДСБ посочи, че първата и най-важна стъпка е да се затворят всички законодателни пробойни в митническото и данъчното законодателство, чрез които организираната престъпност е проникнала в държавните структури. "Имаме високоорганизирана престъпност и незаинтересувани държавни органи", каза той. За справянето с този проблем от Реформаторския блок предлагат да бъде уреден законодателно гражданския надзор върху дейността на регулаторните органи. Съставът на тези органи трябва да се избира от Народното събрание и те трябва да представят в парламента годишни отчети за работата си", каза Бъчваров. В данъчно-осигурителния процесуален кодекс трябва да бъде включена нова глава, която подробно да урежда създаването и съхранението на данъчните декларации на физическите лица и едноличните търговци като срокът на съхранението на тези декларации да е за 50 години. "България е единствената страна, в която данъчния архив не се пази, а това обезсмисля Закона за конфискация на незаконно придобитото имущество", каза Димитър Бъчваров.

Против монополите

Според Реформаторския блок трябва да се приеме ново законодателство за Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя трябва да престане да действа като съд, който само установява вече извършените злоупотреби, а да започне да ги предотвратява. КЗК трябва задължително да реагира на всяко значително повишаване на цените като установява дали то не се дължи на картелни споразумения. Ново законодателство трябва да има и в защита на потребителите. От Реформаторския блок предлагат хората да получават разбираема и достатъчна информация преди, по време и след покупко-продажба.

Членовете на енергийния регулаторен орган – ДКЕВР също трябва да се избират от парламента, а контролът върху дейността на комисията да се прави от Сметната палата чрез ежегоден одит.

Ново законодателство

Реформаторският блок предлага още да се приеме Закон за изисквания към стопанските дейности, чрез който да се промени модела за започване на малък и среден бизнес. Според икономистите на десните партии чрез него трябва да се опростят условията и да се ускори процедурата за започване на малък и среден бизнес. Ефектите от това ще бъдат прекратяване на произвола на чиновниците спрямо бизнеса. Трябва да се приеме и нов Кодекс на труда. От Реформаторския блок предлагат осигурителните прагове да бъдат премахнати на две стъпки като минималните осигурителни доходи да бъдат диференцирани в зависимост от занятието и мястото на дейност.

Десният съюз смята, че трябва да се приеме и нов Закон за обществените поръчки като едно от предложенията е министерствата-възложители да публикуват в централизирания регистър към Агенцията за обществени поръчки своите обяви за обществени поръчки. В него трябва да бъдат вписани всички фирми, които могат да бъдат изпълнители, както и фирмите подизпълнители.

В данъчната сфера от Реформаторския блок предлагат при определянето на размера на държавните и общинските такси всяка такса да се определя въз основа на независима експертиза за реална себестойност на услугата. Десните партии предлагат още и да отпадне 15%-ия данък върху едноличните търговци и те да бъдат облагани като самонаети лица.

Любомир Христов уточни, че огласените днес предложения в икономическата сфера не е пълната управленска програма на Реформаторския блок, а "спешни спасителни мерки", които според тях трябва да бъдат започнати. Предстои десните партии от блока да обявят и спешни мерки в областта на правосъдието и медийната среда.