ГЕРБ топи доверието си по-бързо в опозиция, отколкото във властта

Най-доброто от печата

04-10-2013, 07:18

Снимка:

Юлиян Савчев

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Прогнозите, че на следващите избори БСП ще бъде първа политическа сила, може и да се окажат верни

Последните социологически сондажи извадиха на показ един парадокс - ГЕРБ губи доверие по-скоростно в битието си на опозиция, отколкото когато беше на власт. Ако тази тенденция се запази, то на бъдещите парламентарни избори, когато и да са те, партията на Бойко Борисов ще се представи осезаемо по-зле, отколкото на последния вот тази година. Това би било много интересен случай, тъй като преди последните парламентарни избори ГЕРБ изкара почти пълен мандат в управлението и въпреки това запази мястото си на първа политическа сила. И може би щеше да реализира и по-добър резултат, ако не бе реализирана онази прословута "Костинбродска афера". С две думи - от участието си във властта ГЕРБ не загуби кой знае колко. Всяка управляваща партия губи електорат, но за ГЕРБ това не бе огромна загуба.

Откакто обаче е в опозиция, ГЕРБ губи скорострелно общественото доверие. На следващия парламентарен вот дори няма да се налага да се измислят "афери" за това как стотици хиляди бюлетини се разхождат в изборната нощ, за да попаднат тайно в урните и така да се фалшифицират резултатите.

ГЕРБ спечели най-много гласове, остана първа политическа сила, но нямаше с кого да управлява. Факт е, че БСП и ДПС взеха властта без някоя от тези партии да е спечелила вота, но пък получиха безценната помощ на "Атака". На ГЕРБ това и остана - непрекъснато да напомня, че е първа политическа сила, а останалите нямали моралното право да управляват. Дори и заклетите гербери разбират, че ако с това се изчерпва парламентарното поведение на партията, нищо добро не ги чака. Да внесеш вот на недоверие и после да бламираш заседанието, на което той трябва да се дебатира, бе ход, който трудно може да се вмести в нормалното политическо поведение. С подобен ход може за сетен път да покажеш, че ДПС кара влака, че всичко в мнозинството зависи от гласовете на "Атака". Вместо да се чуе ГЕРБ, се случи обратното - шефът на НС Михаил Миков изнамери начин все пак да има заседание и мнозинството използва камерите на БНТ, за да разясни на населението как държавата едва ли не ще пропадне, ако няма министерство на инвестиционното проектиране, за каквото ведомство настояват именно от ДПС.

Нямаше защо герберите да провалят заседанието, за да изтъкват за пореден път, че парламентът и правителството зависят от "Атака". Това се знае още от деня, в който кабинетът бе избран и Волен Сидеров и компания ще си сърбат попарата на следващите избори. Вотът на недоверие или изобщо не трябваше да бъде внасян, или пък да се използва от ГЕРБ, за да се покаже някаква алтернатива по време на дебатите.

В този парламент герберите се люшкат от една крайност в друга и не могат да улучат пистата, по която трябва да бягат. В началото депутатите от партията отказаха да идват на заседанията, което бе огромна грешка. Сега пък се върнаха и станаха изключително активни. Ако се вярва на заявките от ГЕРБ, вотовете на недоверие ще станат нещо като сапунен сериал. Този инструмент често се определя като едва ли не най-силното оръжие на една парламентарна опозиция. Истината е обаче, че от вот на недоверие нито едно правителство досега не е пострадало. Напротив - дебатите по него най-често се превръщат в една безкрайна говорилня. Те не водят до никакъв резултат освен до губене на парламентарно време, плащано с парите на данъкоплатците. Вотът на недоверие върши някаква работа на опозиция, ако в нея все пак има добри оратори. В настоящата опозиция обаче такива няма. Освен това всяка вечер хора протестират срещу това правителство в центъра на София. Повече от това от ГЕРБ няма какво да кажат и да постигнат.

Ето защо ще е най-добре, ако герберите спрат с безсмислените акции, които приличат повече на нескопосан пиар, отколкото на истинска работа в полза на обществото. Ако искат да повишат доверието в себе си, хората на Бойко Борисов би трябвало да се съсредоточат върху дебатите по различни закони, които предстои да бъдат приети. Съвсем скоро например на дневен ред ще бъде бюджетът. Ако депутатите на ГЕРБ успеят поне малко да възпрат порива на управляващите към популизъм и съмнителни харчове по отношение на публичните финанси, това ще бъде много по-голям успех от всички внесени вотове на недоверие. В противен случай прогнозите на социолозите, че на следващите избори БСП ще бъде първа политическа сила, може и да се окажат верни.