4 нови български филма, които трябва да гледате

Животът

04-10-2013, 08:34

Снимка:

YouTube

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Петък е, време за почивка и кино

Прескачайки през жанровете, нямаше как да се изкушим да представим една по-различна класация, която ни обнадеждава за развитието на българското кино. Рискувайки да ни набедите в отчаяни родолюбци, харесващи дадено нещо, само защото е българско, решихме да ви представи пет нови заглавия, които, може би, ще ви грабнат интереса.

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде

Нека дългото заглавие не ви плаши, а дори напротив - посрещнете филма с голям ентусиазъм, защото той е единственият български филм, влязъл в листата на финалните девет творби, от които се избират номинациите за Оскар за чуждоезичен филм, пише teenproblem.net. Високо оценен от международната публика, филмът ни предлага историята на Алекс - младеж който поема на пътешествие към себе си. Загубил паметта си след катастрофа, той ще бъде принуден да се върне към България, а също и към себе си, с помощта на дядо си, който е върл фен на таблата. Забележително е как умело е съчетана личната история с тази на прехода и дори да не сте фен на този период и факта, че всеки съвременен филм се занимава с него, пак ще останете очаровани от лентата.

Стъпки в пясъка

Филмът ни представя невероятната история на един български емигрант, запътил се към щастието и изживял множество перипетии, докато стигне до така желаната Америка. Създаден по истински случай, филмът ни запознава със Слави, който живее във Видин и е лудо влюбен в своята приятелка Нели. След години обаче казармата и университета ги разделят и Нели не успява да го дочака, затова той разочарован решава да избяга. Стига до Австрия, където отново любовта го кара да избяга и да се установи в Америка. Там се сбъдва и неговата американска мечта. Изключително омайващ и завладяващ, "Стъпки в пясъка" е един от задължителните нови български филми, които трябва да гледате.

Тилт

"Тилт" ни пренася в 90-те години, когато четирима ентусиазирани приятели търсят начин да съберат пари, за да отворят собствен бар, който да нарекат ТИЛТ. Междувременно основната история е заместена от началото на една изненадваща любов, която превръща главните герои в българските Ромео и Жулиета по време на прехода. Умело отразяващ не толкова далечната реалност, в съчетание с поредица смешни и абсурдни ситуации, лентата успява да ни накара да повярваме, че има възход в българското кино.

Подслон

Едва ли има по-точни думи, описващи филма от тези, публикувани като в официалния сайт на филма, затова избрахме да цитираме именно тях: "Докато са сменяли телевизионните канали, правили са кьопоолу и са обсъждали политиката, родителите на 12-годишния Радо не са забелязали, че синът им е пораснал. Сега те не могат да разберат защо, след като изчезва за два дена, той не се разкайва за кошмара, който им е причинил, а е готов да избяга от вкъщи с „първите срещнати на улицата наркомани”."