Фен клубът на Черноморец с отворено писмо до местната власт

Спорт

04-10-2013, 11:19

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Възможно ли е град, претендиращ за Европейска столица на културата през 2019-а година и домакин на Европейско първенство по футбол, да си позволи подобно небрежно отношение - питат феновете в писмото

Привържениците на Черноморец (Бургас) написаха отворено писмо до местната власт, за да насочат вниманието на общинарите върху  проблеми, които според тях имат пряко отношение към сегашното състояние на Черноморец.

Ето и текста на писмото:

"Наболелият повод да излезем с това отворено писмо е трагичното състояние на стадион "Черноморец" в момента и двойния стандарт, прилаган от управляващите Бургас, при подкрепата на футболните клубове в града.

Вече доста години Домът на акулите - стадион "Черноморец", тъне в разруха, а прекрасната някога спортна база прилича на джунгла в центъра на Бургас. И това продължава толкова време, а никой не обръща внимание. Между другото феновете на "Нефтохимик" така й не разбраха, че стадион "Черноморец" се намира в кв."Акациите" - една от най-старите територии на Бургас, а не в любимия им квартал "Комлука", нито някъде по лозята, около Стария Бургас. "Фенове" на зеления отбор с освирепели лица нападаха бургазлии и късаха фланелки с надписи "Аз съм бургазлия", "Бургас в кръвта, Черноморец в сърцето", "Роден да бъда син", се казва в писмото, подписано от лидера на фенклуба архитект Събин Попов.

"В един момент ние се чудим дали бездействието на Общината е умишлено или пък се дължи на недалновидност и незаинтересованост. Възможно ли е град, претендиращ за Европейска столица на културата през 2019-а година и домакин на Европейско първенство по футбол за юноши през 2015-а година да си позволи подобно небрежно отношение!? Някогашният стадион за пример, който събираше десетки хиляди в най-интересните мачове в града и региона, сега е тъжна картинка. Сред тези руини са принудени да се подготвят и да растат младите футболни надежди на града ни. Момчетата трябва да се учат на любимата си игра на място, където няма нито осветление, нито каквото и да било електричество, нито пък вода или отопление. През цялата година тези деца, млади бургазлии, си тръгват от стадиона без да се изкъпят след тренировка, и дори няма как да си измият лицата и ръцете. По-екстремно става през зимата, когато няма й отопление. Стигна се до там миналата зима, треньорите да цепят дърва с брадви и тесли зад съблекалнята, за да могат момчета в тийнейджърска възраст да не измръзнат, докато се преобличат по спортен екип. Единственият светъл лъч беше работата на шефа на школата Алекси Желязков, няколко по-ангажирани родители и ентусиасти, които абсолютно безвъзмездно възстановиха част два от терените и сега те са в много добро състояние. Вероятно има много оправдания, за други отговорни фактори за това състояние. Чували сме много оправдания и обещания от кмета на града, но нищо от обещаното не бе претворено в дела. Да дадеш мъжката си дума и после да я спазиш е висша форма на честност и мъжество. Въпросът в случая е един - защо трябва да страдат децата на Бургас? Нали това са нашите и вашите деца! Заслужават ли те да тренират при тези унизителни условия? За никого не е тайна, че в Бургас винаги са се раждали футболни таланти и сега не е по-различно. Тъжният факт обаче е, че само за година и половина 10 от най-добрите деца от школата на Черноморец - голяма част национални състезатели, избраха да се преместят в други градове - Пловдив, София, Разград, Ловеч.

Наши собствени проучвания показаха, че за тези елементарни неща не са нужни кой знае какви финанси. Тези средства не би трябвало да са проблем за "Най-добрия град за живеене", при положение, че през Общината преминаха стотици милиони. Всичко това се случва, или по-точно не се случва в момент, когато за другия клуб в града важат други принципи на работа - пълна финансова помощ и подкрепа от Общината за ползване на базата в Долно Езерово, За нас това е двоен стандарт, откъдето и да го погледнеш. Вероятно някой се страхува, че клубът си има собственик, който може да търси дивиденти. Най-големият дивидент обаче е бъдещето на нашите деца, на бургаския футбол и на имиджа на нашия град. От този дивидент ще се ползва целият 200-хиляден Бургас.

 Бездействието на имащите властта да решат проблема е равносилно на подмяната на изконно синьо-белия флаг на Бургас, с примерно розово-зелен. Е, натам ли се върви!?, завършва писмото на сините фенове от Черноморец.