Проблем в системата: Деца пият, пушат, употребяват наркотици

Новините

04-10-2013, 11:51

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Увеличен е броят на малолетни в състояние на интоксикация

Тенденцията на зачестяване на случаите на деца, откарани в несвяст в токсикологията, злоупотребили с наркотици и хапчета, е пример за генерален проблем в системата, заяви директорът на Агенцията за закрила на детето Ева Жечев в „Тази сутрин” на bTV.
Коментарът й дойде след данните на д-р Светла Богданова от Спешна помощ за увеличения брой на малолетни в състояние на интоксикация. По думите й все повече стават и децата, които злоупотребяват със сънотворни и други хапчета.
Светла Николова от Националната информационна линия за наркотици и алкохол допълни, че проблемът идва още от семейната среда. Според нея родителите не разпознават алкохола като нещо опасно и не са в състояние да приложат домашна превенция.
Жечева коментира, че данните са тревожи и се познават от много време. Подобни въпроси могат да се разглеждат като тест за системата и е необходимо по тях общество, семейство и институции да работят заедно, по думите й.
По друг проблем - пушенето от ранна детска възраст и конкретния случай с майката, насърчавала сина си да го прави, тя заяви, че дори Геновела е жертва. Според нея тя е едно от децата, родило неосъзнавайки какво прави. „Системата не е регистрирала това ранно раждане, не е говорила с нея”, каза Жечева. По думите й обаче репресивните мерки като отнемане на родителски права не са решение.
След случая в дома в Стралджа, където беше констатирано насилие, тя заяви, че подобни заключения са били направени в почти всички обекти, в които може да влиза Агенцията за закрила на детето.