Класация на най-добрите университети в света

Животът

04-10-2013, 13:16

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

САЩ има седем ВУЗ-а в челната десетка

Калифорнийският технологичен институт оглави класацията на най-добрите университети в света на британското издание Times Higher Education за трета поредна година.

Втората и третата позиция в класацията с изравнен резултат заемат Харвардският университет и Оксфордският университет.

Калифорнийският технологичен институт успя да измести от челното място в класацията Харвардския университет и оттогава не е отстъпвал първото място.

Със своите седем представители в челната десетка САЩ запазва лидерството в световен мащаб в сферата на висшето образование. Останалите три места сред десетте най-добри университета в света се заемат от британски висши учебни заведения.

Освен САЩ и Великобритания в челните 200 места на класацията, която включва 400 университета, най-много представители има Холандия, като най-висококласираният холандски университет е Leiden University, който заема 67-о място.

Със своите пет университета в първите двеста, Япония запазва лидерското си място в Азиатско-тихоокеанския регион. Токийският университет, който се нарежда на 23-о място в света, е най-високо класираният от региона, следван от Националния университет на Сингапур и Мелбърнския университет.

От Higher Education са използвали 13 индикатора за оценка на университетите обособени в 5 различни групи. Сред тях са качество на преподаването, изследователска работа, позовавания в медии и т.н.

Харвардският университет се изкачва с две места в класацията през тази година, за да се изравни на второто място с Оксфордския университет, докато Станфордският университет пада с две места надолу до четвъртата позиция.

Масачузетският технологичен институт (5), Принстънският университет (6) и Кеймбриджкият университет (7) запазват местата си от предходната година, докато Калифорнийският университет, Бъркли и Чикагският университет се изкачват с по едно място до осмата и деветата позиция, респективно. Импириъл колидж – Лондон пада с две места в класацията до десетата позиция тази година.

САЩ продължават да доминират и в челната стотица на класацията, където имат 46 представители. Великобритания има 11 университета в топ 100, а Холандия - 8.

Най-високо класираният университет, които не е в САЩ или Великобритания, е швейцарският Федерален технологичен институт – Цюрих, който губи две места в сравнение с миналата година и вече заема 14-а позиция.

Общо 26 страни има представители сред 200-та най-добро университета в света, или с две повече в сравнение с миналата година. Турция, Испания и Норвегия отново се присъединяват към тази група, докато Бразилия изпада от нея.

Германия има общо 10 университета в първите 200, или с един по-малко от миналата година.

Близкият изток е представен в класацията от Турция и Израел, а Африка има само един представител Кейптаун, който е на 126-то място.

Най-високо класираният европейски университет, извън Великобритания, е шведският Каролински институт, който заема 36-о място.

Източник: profit.bg