Никола Каишев и Стара Загора

Стара Загора Лайф

04-10-2013, 13:28

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Научна конференция „Никола Каишев-възстановител на опожарена Стара Загора" (СНИМКИ)

Заместник-кметът Иванка Сотирова откри вчера в общинската зала „П.Р.Славейков“ научна конференция, посветена на живота и делото на Никола Каишев и приноса му за изграждането на опожарената Стара Загора. Тя се провежда по повод 150-та годишнина от рождението му и е включена в програмата на общината за празника на Стара Загора – 5 октомври. В конференцията с научен ръководител Андрей Печилков от Смолян, участваха още Светлана Кузманова-Захариева от София, научни работници от РИО–Стара Загора и РИО-Смолян, които представиха книга за с.Чокманово – родно място на Никола Каишев. Гост на събитието беше и внучка на Никола Каишев Анна Кузнецова от Стара Загора. Участниците в конференцията поднесоха венец пред паметника на Никола Каишев в парк „Тракия".
В архитектурния комплекс „Музей на религиите” гостува изложбата „От снимачната площадка до музейната витрина” на Историческия музей в Попово.
Никола Каишев има изключителен принос за възстановяването на опожарена Стара Загора и изпълнението на плана „Либор Байер". Той е участник в Балканската освободителна война, организатор на чети за участиев Илинденско-Преображенското въстание, както и за неговата цялостна народополезна дейност. Плод на неговия архитектурен гений са прочутите старозагорски прави улици, по неговите архитектурни планове са изградени стотици обществени сгради - църкви, училища, къщи, фурни и пр., както и първокласни шосета, свързващи областния център със съседните селища.