Нови 30 000 работни места в Пловдивско

Мисия Пловдив

04-10-2013, 17:14

Снимка:

интернет

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

"Тракия икономическа зона" привлича 800 млн. евро инвестиции

"Тракия икономическа зона" е най-новият стопански проект в Пловдивска област. В идните 10 години се очаква той да привлече 800 млн. евро инвестиции и да разкрие над 30 000 нови работни места. Това съобщи инж. Пламен Панчев - председател на Съвета на директорите на "Сиенит холдинг" на стопанска конференция в Панаира.

"Тракия икономическа зона" се простира на 10,7 млн. кв. метра площ. Проектът обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив: вече утвърдените Марица, Раковски, Куклен и стартиралите наскоро Индустриална зона и високотехнологичен парк "Тракия" край Калековец , "Агро център Калояново" и Парк "Образование и високи технологии" в Пловдив.

В Марица, Раковски и Куклен от 1995 до 2013 година са инвестирани над 1 милиард евро, привлечени са над 60 крупни инвеститори. Над 12 000 души работят в заводите и логистичните бази там. Те разполагат с площ от над 5 000 000 кв.м.

Територията обаче се оказва тясна. Затова по идея на сдружение "Инвестиционна инициатива" кметовете на 8 общини (Асеновград, Куклен, Марица, Пловдив, Първомай, Родопи, Стамболийски, Раковски) подписаха през май договор за създаване на обща железопътна връзка. Тя ще осигури придвижването на работната сила и товари, включително и към летището. Това е основата на публично-частната инициатива "Тракия икономическа зона".

Тя ще има обща система за координация и управление. Това ще улесни административното обслужване и ще осигури добър климат за привличане на чужди и местни инвеститори. Целта е да се разшири производство на стоки за износ, реализация на местна селскостопанска продукция, развитие на агро сектора, повишаване на заетостта и използване на научния потенциал на Пловдив.

Панчев припомни, че първата индустриална зона в България "Марица" стартира през 1995 г. Първият инвеститор в нея вкара родните черешки в едни от най-известните марки бонбони в света. За над 15 години вече има редица успешни партньорства. Тук работят световни и български лидери, които постоянно разширяват своите бази и наемат допълнително хора.