Земята преживя пика на магнитната буря

Животът

05-10-2013, 02:13

Снимка:

NASA Goddard Photo and Video

Автор:

Мира Боева

Всичко от Автора

Изхвърленото от Слънцето огромно количество плазма се приближи до Земята и предизвиква магнитна буря на планетата. Експерти не изключват възможни смущения на връзките, проблеми в системите за навигация на космическите кораби и дори разрушаване на енергетическото оборудване

Експертите наричат геомагнитни бури смущението на геомагнитното поле на Земята. Причината за тези бури са устремилите се към нашата планета потоци от слънчев вятър и тяхното взаимодействие с магнитосферата на Земята.

Сегашната буря няма да предизвика апокалипсис на планетата, въпреки че хората могат да пострадат от нея, отбеляза академикът от Руската академия на космонавтиката Александър Железняков за Гласът на Русия:

- Тези, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, много остро възприемат подобни природни явления. Ако става дума за техническите средства, такива емисии могат да нарушат работата на средствата за телекомуникация и енергийното оборудване, когато достигнат Земята. При установяването на всички тези средства, се вземат предвид природните фактори. Наистина, може да има отделни повреди на спътниците, но това са само повреди. Самите кораби не излизат от строя напълно, макар да е имало такива случаи. За космонавтите, които сега работят на Международната космическа станция, подготвена за такива събития, няма особена опасност. Що се отнася до системата за противоракетна отбрана, то при проектирането й са отчетени и взети предвид подобни явления. Надали това може по някакъв начин да повлияе на нейното функциониране.

Още повече, подчертава експертът, бурята не може да доведе до ситуация, в която елементите от системата за противоракетна отбрана ще се задействат сами. В област като авиацията, отчитането и прогнозирането на геомагнитните бури е крайно необходимо. Подробен анализ на статистическите данни за авио-катастрофите показва, че аварийните ситуации, свързани с небрежни действия на екипажа, до известна степен зависят от слънчевите и геофизичните условия.

Експертите твърдят, че не е възможно точно да се предвиди силата на магнитна буря. Всички параметри на изпусканата плазма, директно предизвикващи магнитната буря, не могат да бъдат измерени на слънчевия диск. Но те могат да се определят непосредствено около Земята със специален спътник. Това се случва един или два часа преди бурята. Точно тогава учени дават „предупреждение за буря”.