Кинетозата, или защо ви става лошо на път

Най-доброто от печата

05-10-2013, 08:22

Снимка:

Shutterstock.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От болестта на пътуването страдат повече жените

Това не е болест, а състояние, което се дължи на разминаването във възприятията на очите и на вестибуларния апарат

Ако ви става лошо от завоите по пътя или когато седите във влака с гръб към движението, значи страдате от кинетоза. Макар да я наричат болест на пътуването, става дума по-скоро за състояние. То се дължи на защитно-приспособителната реакция на организма към резките изменения спрямо околната среда, свързани с движението. Симптомите са прилошаване, гадене, повръщане, поява на студена пот, световъртеж, обща отпадналост.

 

От тях страдат повече жените, отколкото мъжете. Предполагаемата причина е по-деликатната ендокринна система на нежния пол. Затова особено чувствителни и възбудими по време на път са бременните.

Кинетозата се дължи на противоречие между възприятието за движение, което идва чрез очите, и вестибуларния апарат - виждаме, че се движим, но не го чувстваме (или обратно). Най-често тя се проявява при пътуване в автомобил или автобус. Неприятното усещане се появява, ако през голяма част от времето наблюдавате неподвижните хора и предмети около вас, докато вестибуларният апарат ви "съобщава", че сте в непрекъснато движение.

 

Препоръчително едагледате презпрозореца,за да синхронизирате визуалното усещане за придвижване с вестибуларното. Това е и причината страдащите от кинетоза да се чувстват по-добре, когато се возят на предната седалка в кола или автобус.

Симптоматиката е по-обострена при пътуване със самолет и с кораб. Когато самолетът се накланя, човек не получава никакво визуално "покритие", тъй като зад малките прозорчета се вижда единствено небе. В корабната каюта картината е подобна, но пък усещането за пътуване е особено силно. Любопитен факт е, че симптомите на кинетоза могат да се проявят и в киносалон, ако прожектираният филм е заснет с камерата, която постоянно се движи.

За да преодолеете неразположенията по време на път, лекарите съветват или да гледате през прозореца или да спите. Свежият въздух облекчава усещането за гадене, затова отворете поне един прозорец, ако е възможно. В случай че тези мерки не ви помагат, може да прибегнете до медикаменти. На пазара се предлагат подходящи хомеопатични продукти, както и традиционни лекарства, някои от които са достъпни само по лекарско предписание.