Румънеца - цар на барбекюто

Добрич Лайф

05-10-2013, 12:01

Снимка:

Монитор

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Изпълнителят изкушава приятелите си с ребърца с мед

Адриан Рачев – Румънеца го бива не само на музикалната сцена, а и край печката. Дуетната половинка на Енчев е спец по приготвянето на месото и истински магьосник на подправките. Без проблем приготвя за приятели барбекю, пише "Монитор". „Има хора, които ми вадят душата, за да издам някоя рецепта с месенце. Зная няколко неща от моите родители - въртял съм се в кухнята около майка ми, но и от татко съм научил нещо за ароматите. Тези тайни съставки обаче няма да ви ги издам никога”, смее се музикантът. За „Монитор“ обаче Румънеца с удоволствие отвори готварската си книга.

Първото ястие, което забъркал самса яйца на очи. „Мисля, че всеки готвач е почнал с това. Ако не се получат, спасението е да ги направиш веднага бъркани”, съветва изпълнителят. Неговите обаче станали от първия път. Интересът му към готварството постепенно се засилил. „Почнах да чета разни рецепти, да гледам предавания и така неусетно се запалих по кулинарията”, връща лентата Румънеца. Обожава да експериментира в кухнята, но каквото и да приготвя, винаги се съобразява с подправките. „Не крия, че те са моята страст. Човек трябва да е запознат коя подправка на какво върви. „Всеки уважаващ себе си готвач използва билки, а не химични подправки. Сега е сезонът на босилека и всеки може да си купи пресен. Дори и само да си го сложиш в стаята, става чудесен ароматизатор. Това е подправка, която чудесно се съчетава с леки меса като риба или пилешко. Върви и към салатата. С него може да си направиш и домашно песто. Това ми е любимата билка”, разправя Рачев. Преди няколко дни се сдобил и с марокански шафран. „С него може да се приготвят доста интересни ястия като пиле с кус-кус по марокански. Въобще мароканската кухня изобилства от подправки. Канела, кориандър, шафран, джинджифил, куркума присъстват в много от техните гозби”, разяснява певецът. Освен на зеленините, Румънеца е фен и на мръвките. Специалитетът, който приятелите му обожават и винаги си омитат чиниите, са ребърца с мед. „Имам една уникална рецепта за ребърцата. Мариноват се със специална марината. За нея взимаме малко синапено семе и го стриваме. Ако не разполагате със синап, може да ползвате 1-2 лъжички горчица. Нужни са ни още червен пипер, зехтин, сос „Уорчестър”, както и соев сос. Забъркваме всичко до леко гъста консистенция. В тази марината се накисват ребърцата за два часа. Ако има възможност, може да престоят и 24 часа. След това се поливат с малко мед и се слагат във фурна за 40-50 минути на 180 градуса, за да се запекат с долен реотан на фурната. После пускаме за 20 минути горния, за да придобият златист цвят и хрупкава коричка“, съветва Румънеца.

Дуетната половинка на Енчев признава, че му се е случвало да претърпи и злополуки зад печката.

В едно кулинарно предаване за малко да се раздели с пръстите си. „Бяха ме поканили да готвя в кухнята на Сидония. Това беше професионална кухня и аз не знаех нищо къде се намира. Постоянно задавах въпроси: “Къде ти е дъската Сидония?”, „Къде ти е ножът?” В един момент трябваше да режа на един професионален уред и тръгнах да правя тънки лентички от зеленчуци. По едно време се отплеснах и за малко да си отрежа пръста. Замина ми част от нокътя, но никой не разбра за този инцидент”, разкрива Румънеца.