Стара Загора празнува (снимки)

Животът

05-10-2013, 12:45

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Да си протегнем ръка, защото Стара Загора е над всичко!

Празнични веселия и тържества в града на 5 октомври

Да си протегнем ръка и да работим за нашия град, призова в словото си за празника кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Млади хора от Стара Загора участваха днес в тържествения ритуал за издигането на националното знаме, знамето на ЕС и знамето на града, с което започна празничната програма на общината за Деня на града - 5 октомври
Под звуците на „Музикалната емблема” на проф. Петър Жеков и „Песен за Стара Загора” на композитора Кирил Тодоров, на площада пред общината застанаха гостуващите делегации от Сизран-Русия и Крушевац – Сърбия, народни представители от Старозагорски регион, областният управител, председателят на ОбС, общински съветници и цялото общинско ръководство. След празничната литургия в катедралния храм „Св. Димитър“  официалните лица поднесоха цветя в парк „Пети октомври“ пред символичния камък за възстановяването на града. От балкона на общината, с изстрели от автентични пистолети, членове на клуб „Поп Минчо Кънчев”, облечени в четнически униформи, придружиха княз Богориди (актьорът Ивалин Димитров), който изчете Приказа за възстановяването на Стара Загора
След финалните думи „... Да живее възродена Стара Загора! Да живее България!”, с бурни ръкопляскания и под звуците на Химна на Република България, в изпълнение на Общинския духов оркестър, младите хора от Млада Загора вдигнаха трите знамена. 
В приветствието си кметът Живко Тодоров припомни, че Стара Загора е възстановена от пепелищата с голямата обществена енергия на хората, с подкрепата на всички тогавашни управници. Подобна обществена енергия и обединение са ни нужни днес – на всички институции, културни и образователни институти, граждански инициативи и сдружения, които да помагат градът да става все по-добър.  Да си протегнем ръка, защото Стара Загора е над всичко, Стара Загора няма партийни цветове, в Стара Загора цветът е зелен. Нека да работим за нашия град, да продължи да се развива, да има повече млади хора и да бъде за тях град на мечтите, призова в словото си 55-ят кмет на града. 
Живко Тодоров връчи символите и специалната грамота на носителя  на наградата „Стара Загора” – Димитър Колев, дългогодишен диригент на ансамбъл „Загоре“. Поради отсъствието му от града в празничния ден, ст. треньорът на Берое Петър Хубчев ще получи отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ на 23 октомври на отделна церемония, по време на гостуването на  Шампионската купа на УЕФА в Стара Загора. 
За седемнадесети път на 5 октомври Млада Загора избра свой кмет. Тази година това е Тихомир Димитров от 12 клас на ПМГ „Гео Милев". Кметът Живко Тодоров поздрави новоизбрания младия кмет и му връчи символичния ключ на града. Под звуците на камбанен звън в небето полетяха 150 балона от ръцете на децата от ансамбъл „Траянци”, което даде началото на празничното шествие по централната улица на града. В 11.00 ч. на площада пред общината започна празнично  веселие  с участието на клубовете за народни танци. В парк. „Ал. Стамболийски” и парк „Тракия” на четири открити сцени се изязвяват спортни клубове и творчески състави. В този час започна и парад на хвърчилата с участието на ученици от 6 „г“ и 7 „а“ класове при VI-то ОУ „Св. Никола“ в парк „Зеления клин“. 
Празничната програма на общината, която продължава през целия ден, ще завърши довечера с концерта „Аз обичам Стара Загора!" на едни от най-популярните и обичани млади български изпълнители. От 19.00 ч. на сцената пред администрацията ще се качат Ангел и Моисей, Маги Джанаварова и 100 кила, Криско и Дийп Зоун Проджект. Почитателите им ще чуят на живо хитове като „Знаеш ли кой видях", „ Кой ден станахме", „Моето радио", „Някой друг", „Един за друг", „Спуснати завеси", „Не дължа нищо" и др. За доброто настроение на всички ще се погрижат още Любо Нейков, Кръстю Лафазанов, Петко Петков – Шайбата и балетът на „Комиците". 
За финал на празничния ден и тричасовия концерт „Аз обичам Стара Загора" небето над града ще бъде огрято от ефектно пиротехническо шоу.