И най-популярните сайтове по държави са...

Картата, създадена от изследователи в Oxford, използва данни на милиони хора и показва Google като най-популярния сайт в 62 страни

Уеб страницата Google е синоним на търсачка за много хора, но ново изследване на Oxford Internet Institute подчертава значението й за по-голямата част от населението на Земята. Картата, създадена от изследователи в Oxford, използва данни на милиони хора, и показва Google като най-популярния сайт в 62 страни.

Данните обхващат посещенията от цял свят в интернет през периода юли-август. Facebook е вторият най-посещаван сайт в световен мащаб в общо 50 страни, а третото място е заемано от китайската търсачка Baidu, пише economic.bg.

Данните използват информация, събрана чрез аналитичния софтуер на компанията Alexa. Всеки цвят на графиката показва най-популярния сайт по държави, а три блокчета представляват около един милион потребители.

Търсачката Google е показана в червено, а социалната мрежа Facebook - в синьо.  Yahoo! заема четвъртото място и е показан в лилаво. Прави впечатление, че Facebook е предимно популярна на запад, но е и най-посещаваният сайт в страни като Непал и Монголия.

В България най-популярният сайт е уеб търсачката Google.