Рекордно много пластмаса заплашва Черно море

Животът

06-10-2013, 08:25

Снимка:

Shutterstock.com

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Чрез рибата, която консумираме, поглъщаме и много химически отпадъци

За солени глоби и строг контрол върху изхвърлянето на пластмасови отпадъци в Черно море настояват от Черноморска мрежа на неправителствените организации, предаде БНТ.

По данни на Програмата на ООН за околната среда, на всеки квадратен километър морска площ се падат около 13 000 парчета пластмасови отпадъци. Съответно морските течения ги разнасят по целия свят.

За Черно море официална статистика няма, но летовниците по Черноморието редовно стават свидетели на изхвърлени в морето пластмаси - найлонови торбички, опаковки, бутилки и какво ли още не. Битовите отпадъци са станали част от природата, твърдят учените и това трябва да се прекрати.

Учените твърдят, че чрез рибата, която консумираме, хората поглъщат и много химически отпадъци. 

"Раздробяването на всички тези отпадъци на малки частици в крайна сметка попада в рибата, която стига и до нашата чиния. Това означава, че събирането на големи количества от неразградими отпадъци в морето унищожава и неговата околна среда, подкопава и нашите възможности да ползваме един ценен ресурс", заяви Александър Шиваров - експерт на Черноморската мрежа.

В рамките на ЕС има директива, свързана с опазването на морските води от отпадъци, но голяма част от нейните предписания са твърде общи и незадължителни. Затова представителите на България и Румъния до края на годината ще настояват както пред Черноморската комисия, така и пред европейските институции за по-категорични мерки, които да ограничат пластмасовите отпадъци в Черно море и вливащите се в него реки.