Билки нормализират кръвното

Колебанието в кръвното налягане е проблем, който засяга както възрастните, така и младите хора. Някои билкови чайове имат благоприятен ефект върху заболяванията на кръвоносните съдове и нормализират стойностите на кръвното.

При хипертония се препоръчва смес от сушени билки, която се приготвя от равни части балканска чубрица, бял имел, стръкове дяволска уста, цветове черен бъз, глог, корени валериана, листа на бреза и маточина. 2 супени лъжици от този билков букет се варят 5 минути в 400 мл вода. Чаят се прецежда и се приема три пъти дневно преди хранене.

Желателно е кръвното налягане да се мери редовно и лечението да се провежда под лекарски контрол. Запарка от копър понижава кръвното налягане и разширява кръвоносните съдове. Приготвя се, като 1 супена лъжица сух копър се залее с 200 мл вряща вода. Пие е се 3 пъти дневно преди хранене. Чесънът също помага за понижаване на кръвното налягане, има свойството да регулира мастната обмяна и действа противосклеротично. Съдържащите се в него сулфидни съединения разширяват кръвоносните съдове и позволяват на кръвта да се движи безпроблемно из целия организъм. Препоръчва се вечерно време да се изяжда с храната по 1 скилидка.

При хипотония (ниско кръвно налягане) е добре да се пие черен чай. Приготвя се от 1 чаена лъжица и 500 мл вряща вода. Запарката се изпива на части в рамките на едно денонощие. Билката ефедра лекува ниско артериално налягане. Тъй като в България е защитен растителен вид съгласно Закона за биологичното разнообразие, може да си набавите ефедра или продукти, които я съдържат, от билковите аптеки. Една чаена лъжица от изсушената билка се залива с чаена чаша гореща вода. Оставя се да се запари 10 мин., след което се прецежда. Това е дозата за един ден, която се изпива на 3-4 пъти.