Атракционен влак минава през България

София Лайф

06-10-2013, 09:25

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Кирил Аспарухов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Черен влак се...

Черен влак се композира

Във влака ще пътуват около 200 туристи от цял свят

На 6 октомври в България ще пристигне луксозният атракционен влак "Балкан Експрес 2013", съобщиха от БДЖ. Във влака ще пътуват около 200 туристи от цял свят.

Атракционната композиция е съставена от четири пътнически ретро вагона и два вагон-ресторанта, произведени през 60-те години на XX век в Германия.

Пътуването на влака започна на 3 октомври от Германия, преминава за кратко през Австрия, Унгария и Сърбия и продължава с шестдневна обиколка из забележителностите на България. На територията на нашата страна влакът "Балкан Експрес 2013" ще се движи по маршрутите София – Лакатник – Червен бряг, Горна Оряховица – Стара Загора – Пловдив и Пловдив – Карлово – София.

Луксозната композиция ще бъде теглена последователно от всички налични в движение парни локомотиви, собственост на "Холдинг БДЖ" ЕАД.

В маршрута на туристите е включено и двудневно пътуване по единствената в България теснопътна линия между Септември и Добринище с парен локомотив и ретро вагони на националния железопътен превозвач. Освен забележителната природа и туристическите обекти, от особен интерес за чужденците е и богатото историческо наследство на "Холдинг БДЖ" ЕАД от възстановените за движение 4 парни локомотива. Според направени от тях проучвания, към настоящия момент България е единствената държава на Балканския полуостров с толкова много на брой работещи парни локомотиви.

В понеделник в 8.20 ч. сутринта луксозният влак ще замине от Централна гара - София.