US спецчасти задържаха лидер на „Ал Кайда”

Американски командоси са заловили в Триполи лидерът на Ал Кайда Анас ал-Либи, обвинен през 1998 г. за бомбардировките на американските посолства в Кения и Танзания

Американски специални части са задържали в Либия влиятелен член на международната терористична организация „Ал Кайда”, предаде ВВС. 

Роднини на ал Либи, а и официални американски източници, съобщават, че той е бил задържан в либийската столица рано сутринта в събота. Либи е бил паркирал пред къщата си, когато го обградили три автомобила, командосите разбили прозореца и отнели пистолета му, преди да успее да го извади, предава АП, цитирайки брат му Набих. Набих споделя, че съпругата на Либи също видяла атаката и описала похитителите като чуждестранни "командоси". 

Американските специални части, ЦРУ и ФБР са координирали действията си при провеждането на операцията. Акцията се провела със знанието на либийското правителство, твърди CNN, като се позовава на американски официален представител.  Американските власти по-късно уточняват, че заподозреният вече не е в Либия, без да се дават повече подробности.

Задържаният терорист е известен под името Анас ал Либи, а истинското му име е Назих Абдул ал Хамид ар Рухан, съобщава РИА Новости. Американските власти го издирват повече от десет години. За залавянето му е предложена награда от 5 милиона долара.

Предполага се, че именно Ал Либи е един от организаторите на нападението срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 година, при което загинаха 12 американци и над 220 кенийци.

Спецсилите на САЩ са извършили две отделни нападения в Африка насочени висши ислямистки екстремисти.