Разработка на УХТ понижава кръвната захар

Мисия Пловдив

06-10-2013, 10:39

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тученицата помага при диабет, сърдечно-съдови заболявания и др.

Учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив доказаха, че българското растение тученица може да се ползва профилактично срещу диабет от втори тип, артрит, рак, сърдечно-съдови заболявания, главоболие, кашлица и помага дори при изгаряния. Екипът от експерти, под ръководството на декана на Стопанския факултет проф. Йорданка Алексиева са установили с лабораторни проучвания полезните свойства на растението.

Тученицата е богата на хранителни вещества. Известна е още от древността у нас повече като плевел. Съдържа омега-3 мастни киселини - α-линоленова киселина, витамините  В, С, А, Е, има високо каротеноидно съдържание, включитнелно бета каротен. Освен това е богата на калций, калий, фолати, литий, мелатонин. Заради високото съдържание на магнезий, повече от всяко друго листно растение, тученицата е полезна за укрепване на сърцето, за превенция на аритмия и засилва  имунната система. Така влияе благоприятно на пациенти с онкологични заболявания. Тя може да бъде и средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение. Учените установили, че екстракт от тученица влияе благоприятно върху дейността на белите дробове.

Лимитирани клинични изпитвания доказват, че 5% воден екстракт на тученица действа  бронхоразширяващо, а 5 g смлени семена 2 пъти на ден за 8 седмици подобрявават състоянието при диабет тип 2. Етанолов екстракт на тученица на ден се използва при кожни лишеи. 

Подходящи за консумация са както листата, така и стеблата на тученицата, най-добре сурови, под формата на салати самостоятелно или в комбинация с други зеленчуци или плодове. От нея могат да се приготвят салати, супи, основни ястия с или без месо, различни тестени изделия като баници, пити и др.  Рецепти, използващи тученица, са особено популярни в села в Родопите.

Проучването се прави в годината, в която УХТ чества 60-годишния си юбилей. То е по проект, финансиран по Седма Рамкова програма на ЕС, в който участват 13 страни.