Румен Петков: Разузнаването ни изпълнява функциите на "Плод и зеленчук"

Политика

06-10-2013, 14:27

Автор:

Георги Ангелов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Румен Петков иска депутатите да питат БНБ за сделката с печатницата

Недостатъците на политиката относно справянето на държавата с проблема с бежанците, са институционални

Не е нормално в една изключително критична ситуация, месеци наред да не се свиква Консултативният съвет по Национална сигурност (КСНС) по казуса с бежанците, казва за Фокус Румен Петков, министър на вътрешните работи в правителството на Тройната коалиция.

„На първо място недостатъците на политиката относно справянето на държавата с проблема с бежанците, са институционални, и те са натрупвани във времето. Изключително непочтено е да бъдат стоварвани върху това правителство, а още по-малко - върху министъра на вътрешните работи. Институционални, от гледна точка на подготовката на държавата, от гледна точка на адекватността на институциите, които имат отношение по въпроса. Бих казал, на първо място, президентът и главен главнокомандващ на Българската армия”, посочи Петков.

„Ако този въпрос, не се отчита като първостепенен проблем на националната сигурност на Република България, значи този президент е в груба грешка. Той е до такава степен неадекватен, че освен усмихната си физиономия, нищо друго не е в състояние да предложи на нацията. Неговата неадекватност вече влиза в абсолютно противоречие с обществения интерес”, коментира Петков. Второ, трябва да сме наясно, че българското разузнаване „проспа” този процес през последната година и половина-две. Това е огромна вина и на служебното правителство, и на първо място на това недоразумение - Марин Райков. Той се занимаваше с печатницата на Българска народна банка, занимаваше се с личното си устройване, но не и с националната сигурност”, каза Петков.

По думите му – служебният премиер не е изисквал доклад, включително заедно с президента, под чието разпореждане е разузнавателната служба. „Задача на разузнаването е да направи подобрен солиден анализ на процесите в Северна Африка и на първо място - в Сирия, от гледна точка на зреещото положение там. Не може Гърция, преди две години, да се сети, и да започне да издига стена между себе си и Турция. Напреженията между Гърция и Турция не са от вчера и не са от преди две години, но те направиха стената преди две години, защото имат разузнаване.

Нашето разузнаване изпълнява функциите горе-долу на "Плод и зеленчук"; вестникарски изрезки и преписки по „чул, рекъл и казал”.

Основната вина е на правителството на Марин Райков, тоест също - и на президента Плевнелиев”, заяви още Петков.