Компютърът и липсата на комуникация най-тежкия бич върху децата

Мисия Бургас

07-10-2013, 06:32

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Все повече хиперактивни хлапета в училище, отчитат бургаските педагози

Хиперактивните първолаци стават все повече в Бургас. Това отчитат педагозите в региона през последните три години.

Според тях, една от причините за подобно поведение е липсата на по-сериозна грижа през първите седем години на детето и в първата година в училище. Мнението им се потвърждава и от психолози. Влияние имат и дългите часове, прекарани пред компютъра. Това пречи на детето да изразходи енегрията си пълноценно.

„Ако на детето се обръща повече внимание на възпитанието до 7-та година и се подходи с доверие и спокойствие в началното училище, то като ученик би показало по-добри резлутати”, коментира специалният педагог Марияна Германова.

Нейните наблюдения от 10-годишен стаж като учител и директор, показват, че родителите, които не успяват да бъдат повече време с детето си удома, компенсират липсата на внимание с платени услуги като частни учители и психолози. „Работещите майки често нямат достатъчно време за да бъдат част от процеса на обучение на детето. Това от своя страна не дава на родителите реална представа за неговото развитие, често извън полезрението им остават проблеми, свързани с поведението и успеваемостта на ученика. Не е случайно, че през последните години се наблюдава увеличаване на броя хиперактивни деца и такива с дефицит на внимание”, смята Германова.

 Според психологът Гергана Данаилова от МБАЛ „Черноморска – Бургас”, всичко това може да бъде избегнато, ако един родител си е свършил съвестно работата до седмата година на детето си. Тогава майката дала внимание, грижа и тласък към самостоятелност на детето си, може да бъде спокойна и да остави ученика да се справя сам със задачите, без да се налага да ходи постоянно след него.