Проф. Маразов с нова книга

Стара Загора Лайф

07-10-2013, 10:00

Снимка:

РБ Захарий Княжески

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

На 8 октомври 2013 г. (вторник) – 18:00 часа зала първи етаж на библиотека "Захарий Княжески", Стара Загора– среща с проф. Иван Маразов и представяне на новата му книга „Мистериите на Кабирите в Древна Тракия”.

Мистериите на Кабирите са най-големите мистериални култове на древността. Те били открити и за чужденци, в тях били посвещавани и царете на Македония и Тракия. Тъй като мистите били задължени да пазят тайната, която научавали по време на обредите, и досега знаем много малко за същината на учението на странните Велики богове. В книгата, дело на издателство „Захарий Стоянов”, главнен извор за тяхната реконструкция са паметниците на изкуството. Изследването предоставя нови интерпретации на много от най-известните произведения на торевтиката в Древна Тракия и разкрива непознати страни от митологията и царската идеология на траките. Предмет на книгата са такива паметници като червенофигурната хидрия от Башова могила, сребърната каничка-ритон от Боровското съкровище, амфората-ритон и фиалата от панагюрското златно съкровище и др. Авторът си е поставил задачата да „прочете” изобразителните текстове върху тези паметници, да разкрие обредното функциониране на изображенията и предметите в тракийската среда. И чрез тях да разкрие мистериалните ритуали и култа на Кабирите. Проф. Маразов доказва още, че траките не са били само пасивни консуматори на елинското изкуство, но и активно са участвали на художествения пазар със собствените си идеологически изисквания.
Иван Маразов е известен специалист в областта на тракийската култура, публикува у нас и в чужбина много студии и книги, посветени на изкуството и митологията на траките, професор в НБУ и чете лекции в университети и музеи в Европа, Япония, САЩ и Русия.