Държавата ще плаща водата на най-бедните

На сух режим са 90 694 българи в четири града и 156 села

Месеч­ните раз­ходи за ВиК услуги обичайно са по-ниски от 2 на сто от сред­ните месечни доходи на бъл­гар­с­ките домакин­с­тва, но за да се финан­сират раз­ходите за екс­п­лоатация и поддръжка на сис­тема, която да отговаря на целите на стратегия за ВиК сек­тора, цените на ВиК услугите трябва да се повишават, е записано в проект на Стратегия за раз­витие и управ­ление на водос­наб­дяването и канализацията в Бъл­гария, пуб­ликуван на интернет страницата на Минис­тер­с­т­вото на регионал­ното раз­витие.
За сметка на препоръчаното повишение на цените стратегията пред­лага да бъдат преразгледани същес­т­вуващите социални политики, които предос­тавят час­тична компен­сация на уяз­вимите групи за раз­ходите за отоп­ление през зим­ния сезон, като към тях се включи ком­пен­сация и за смет­ките за водни услуги.
Пъл­ната ком­пен­сация на социално слабите домакин­с­тва, която да пок­рива смет­ките им за ВиК-услуги, когато са до 4% спрямо семей­ните бюджети, ще струва на дър­жавата около 300 млн. лева за 25-годишен период, изчис­лили авторите на стратегията, комен­тира Медиапул. Според сега дейс­т­ващия закон смет­ката за ВиК услугите не може да над­вишава 4 на сто от сред­ния доход. Ако обаче за домакин­с­тво със среден бюджет смет­ката за вода би представлявала повече от тези проценти, то раз­ходите за вода ще са 10 процента от месеч­ния доход на всяко от най-бедните 20% от домакин­с­тва, е отбелязано в тек­ста на стратегията. Екс­пер­тите се притес­няват, че подобни раз­ходи най-вероятно няма да бъдат социално поносими за тези уяз­вими групи и препоръч­ват дър­жавата да се пог­рижи за тях­ното облекчаване.
Въп­реки пад­налите валежи през пос­лед­ните дни в момента с режим на водата са 90 694 жители в четири града и 156 села в 48 общини, съоб­щиха от Минис­тер­с­т­вото на регионал­ното раз­витие на въп­рос на Медияпул. Омур­таг с 8395 жители и Тетевен с 9806 жители са най-големите места с нарушено водоподаване. Значителен брой хора с режим на водата живеят в облас­тите Габ­рово, Ловеч, Плов­див, Сливен, Тър­говище. Една от основ­ните причини за продъл­жаващия с десетилетия режим на водата в тези области е старата ВиК мрежа, като на места довеж­дащите водоп­роводи са изг­радени преди повече от 40 години и са силно амор­тизирани.