Ограничават живака с световен мащаб

Свят

07-10-2013, 09:25

Автор:

Миролюба Евтимова

Всичко от Автора

Отровното вещество трябва да бъде спряно до 2020 г.

ООН започна акция, посветена на постепенното свеждане до минимум на употребата на живак.

Делегати от 140 страни ще участват в специална конференция в Япония, на която ще бъде обсъждано как именно да стане това. Очаква се в четвъртък да бъде подписан съответният международен договор. Той ще влезе в сила, след като бъде ратифициран от парламентите на най-малко 50 страни.

Макар и високо токсичен, живакът е широко прилаган в различни сфери от векове насам – като се започне от термометрите и се стигне до електрическите крушки или амалгамата в зъболечението.

Конвенцията за живака е кръстена "Минамата" в памет на трагедията, при която преди около половин век близо 2000 души загинаха и много повече се разболяха след изпускането на живак от местен завод. Отравянето с живак води до срив на имунната система уврежда мозъка и нервната система, поставя на риск нормалното развитие на плода в утробата на майката.

ООН има намерение до 2020 голям брой продукти с живак, вкл. термометрите, да бъдат извадени от употреба. Природозащитници критикуват документа, в който не е спомената забраната на използването на живак в златодобивната промишленост. При този процес не само се застрашава животът на миньорите, но и съществува голяма опасност от отравяне на подпочвените води и предизвикване на отравяния сред населението в районите около мини за злато, използващи този метод.