Възрожденска сватба вдигнаха в Златоград

Животът

07-10-2013, 10:02

Снимка:

smolyanpress.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Младите влюбени пресъздадоха ритуали от 1888 година

Възрожденска сватба вдигна двойка младоженци в Златоград. Двудневните сватбени традиции събраха над 200 сватбари от страната на булката и младоженеца, които се включиха в ритуалите с хора под звуците на гайда и тъпан и с чеверме.

Всички бяха облечени в народни носии, церемонията се проведе в автентичната атмосфера на стари къщи в чаршията.

Десислава Хаджиева/27 г./ и Младен Михайлов/28 г./ решили да увековечат бракосъчетанието си, като пресъздадат някогашните сватбарски традиции правени в Златоград.

Наблюдаваме еднакви сватби всеки ден. Затова ние искахме да направим нещо по-различно и да уважим традициите на прадедите ни. От малък имам страхотна страст към този регион, идвал съм тук и самото усещане, което съм получавал в региона е оставило някаква следа в мен. Като завърших образованието си дойдох в този район, разказва младоженецът Младен.

Ритуалите се пресъздадоха, както са разказани през 1888 г.  от местен краевед и по разкази на стари златоградчани. Идеята е сватбите по родопски да се предлагат като туристически продукт за желаещи младоженци от цялата страна и да станат запазена марка на Златоград, каза зам. кметът на Златоград Елмира Пехливанова, която също участва облечена в носия в родопската сватба.

Тържеството на Десислава и Младен е оригинално, тъй като е първото истинско бракосъчетание, което се прави по европроект за 1.4 млн. лв. за повишаване на туристическата атрактивност на Златоград. По проекта бяха реставрирани във възрожденски стил три паметника на културата – Чалъковата къща, Взаимното училище и Музея на съобщенията в Стария град, пише smolyanpress.net.