Забраняват магистралите на младите шофьори

Общество

07-10-2013, 12:30

Автор:

Миролюба Евтимова

Всичко от Автора

Пияните пък ще остават директно без кола

Депутати от БСП предлагат младите шофьори да не карат по магистралите. Над новия закон работят червените депутати Татяна Буруджиева и Георги Свиленски, а реформите ще се обсъждат на 20 октомври.

Ако такава разпоредба стане факт, новаците с до 3 г. стаж зад волана няма да летят със 140 км/ч по "Тракия" или "Хемус", а ще бъдат принудени карат с 90 км/ч по обиколния маршрут. Друго предложение е тийнейджърите, току-що изкарали книжки, да не излизат с кола след 22 ч в първите 3 или 6 месеца. Причината за затегнатите мерки са зачестилите катастрофи, предизвикани от неопитни шофьори.

Правителството обмисля и други ограничения, като най-мащабното е глобата за преминаване на червено да стане от 100 лв. на хилядарка. Пияните водачи пък ще остават без книжка за половин или за една година. Не е изключено и сгафилите водачи да остават автоматично и без кола за съответния период. На солената санкция ще подлежи и собственикът на колата, ако е дал возилото си на почерпен приятел. Най-сериозни ще са промените по отношение на скоростта и употребата на алкохол. Тежкотоварните возила също няма да бъдат пропуснати и за тях се предвижда по-строг контрол.

"Целта е да бъде написан изцяло нов Закон за движение по пътищата, тъй като сегашният е променян 49 пъти и вече е неефективен", коментира един от създателите на законопроекта Татяна Буруджиева.

"Предложението младите водачи да не карат по магистралите ми звучи прекалено дискриминационно", коментира от своя страна пък Георги Янакиев, шеф на Съюза на автомобилистите в България.