Чужденци мърсят и вилнеят из София

Мисия София

07-10-2013, 13:41

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Езиковата бариера пречи да им бъдат обяснени елементарни правила

Нова тенденция в столицата прави впечатление на софиянци. Стотици чужденци всеки ден се събират в самия център на града край джамията, където стоят с часове в безцелно висене.

Около джамията, Банята, минералната вода, ЦУМ, градинките до храм "Света Неделя" и до храм "Света София" и дори до "Св. Александър Невски", от рано сутрин до късна вечер чужденците се събират на големи групи. Живеещите и работещите в района, заедно с преминаващите случайно граждани, нерядко се оплакват, че шумните гости пречат на делничния живот.

Тревожно е, че туристите, които са само за няколко часа в София, понякога остават с впечатление, че насядалите хора с мургав и по-тъмен цвят на кожата са традиционните жители на София. Мнозина ги снимат, като част от спомен от престоя си в българската столица, смятайки, че са заснели българите.

Групите видимо да не нарушават обществения ред, но много лошо впечатление прави мръсотията, която оставят около себе си. Доскоро, заради топлото време, седяха и по тревните площи в района. Туристите почти без изключение са съставени само от мъже, най-често видимо от арабски произход; жени се виждат рядко и те са предимно от чернокожи.

Според потърпевши чужденците масово нямат навик да си събират боклука в София, а никой от българите не смее да им направи забележка. Езиковата бариера често се оказва непреодолима и това пречи да им бъдат обяснени елементарните културни норми в една европейска държава.