Готвят реформа в пловдивската опера

Мисия Пловдив

07-10-2013, 16:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Новият директор - Нина Найденова, представи програмата си

Сериозна реформа в пловдивската опера подготвя нейният нов директор Нина Найденова. Промените ще променят както афиша на артистичната институция, така и вътрешната йерархия.

Като начало се закрива длъжността главен диригент. Затова Алексей Измирлиев вече е получил предизвестие за освобождаване. Вместо това ще бъдат назначени двама директори: музикален директор ще бъде диригентът Деян Чобанов , а артистичен - диригентът Лучано ди Мартино. Към операта ще бъде формиран и Съвет за стратегическо развитие с участието на известни личности. Той ще има за цел да възвърне силните позиции на музикалната институция.

Ще се формира и екип "Човешки ресурси", който ще следи за развитието на артистите. Като проблем за трупата Найденова определи репертоара и наслоеното разделение на съставите в Операта, както и липсата на общи цели и визия. Към момента финансовите задължения почти са изчистени, предстои финансов одит. Получилата много критики нова сцена на Градския дом на културата е прекрасна, но с малко места, посочи още Нина Найденова.

С промените Операта за първи път ще има програмна политика, а не само репертоарна - заяви новата директорка. Ще бъде създаден Център за музикално-сценични изкуства, който ще работи по 4 национални програми. Те ще са насочени към по-нови и нестандартни за българската сцена изяви, към младежката публика и ще са основа за развитие на културния туризъм. Това е особено важно с оглед на каузата 2019, изтъкна Найденова.

Новите творчески проекти на новия директор на Пловдивската опера са посветени на нейната 60-годишнина. След края на сезона пък ще се има обновление на солистичния състав. Найденова е оперен режисьор и преподавател по специалността в НБУ. Работила е 12 творчески сезона в Старозагорската опера, от 2008 до 2010 година е главен режисьор там. Специализирала е в Милано. Найденова е назначена за директор на пловдивската опера от началото на този месец.