Забраняват язовира край Стамболийски, местните на бунт

Животът

07-10-2013, 16:37

Снимка:

hotarena.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Искат да го направят пасище, опасяват се хората

Жителите на Стамболийски скочиха да бранят язовира край селото. Слух за премахването на водоема провокира небивали брожения сред местните. Искат да го направят пасище, опасяват се те.

Вече е организирана подписка за запазването му. Почти 200 души от селото са се обявили в защита на водоема.

Настояваме да се отпуснат средства, за да се отстранят нередностите по съоръжението, обясни един от недоволните.

Ситуацията с наглед малкия язовир е доста сложна. Според местните той е е строен още през 1958 година и е бил собственост на ТКЗС-то. С ликвидирането на кооперацията обаче започва спор за собствеността, която и досега не е изяснена. Преди близо месец от община Хасково изпратили уведомление до Министерството на земеделието за изясняване на случая. Все още обаче очакваме отговор, обясни зам.-кметът Златимир Желев.

Междувременно язовир „Стамболийски“ бе обявен за един от 43-те потенциално опасните водоема в страната. Нарочна междуведомствена комисия, назначена със заповед на и.д. областен управител на Хасково го посочи като опасен. Една от тръбите е запушена, макар че изпускателният кран работи, казаха местните. От Министерството на околната среда и водите пък изпратили разпореждане от 9 март т. г. да се отнеме разрешителното за ползване на язовира, докато не се отстранят нередностите. Проблемът обаче е, че това трябва да стори собственикът на съоръжението, а никой не признава, че водоемът е негов./ haskovo.net