Проклятието на 21 век: Страхуваме се от всичко и от всеки

Животът

08-10-2013, 09:00

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ето какви нови и причудливи фобии са се появили през последните години

За последните 10 години количеството на видовете фобии е нараснало почти 3 пъти - от 300 за 1996 г. до 1030 за 2006 г.

Покачила се е и среднатаа световна "норма за тревожност" - от 10% на 25%. Това значи, че всеки четвърти човек страда от някакъв тип невроза, твърдят британски специалисти от King's College.

В днешно време най-много се страхуват младите хора на възраст до 30 години, а страхът завладява най-често хората с висока интелигентност, обясняват психолозите.

Науката вече е дефинирала нови типове фобии, непознати допреди само десетина години:

космикофобията (страх от космически явления – например падане на метеорит),

киберфобията (страх от работа с компютър - възрастните хора са страхуват да докоснат компютъра, за да не повредят нещо),

прософобията (страх от прогреса – най-често опасения от това, че животът ще започне да се управлява от машини),

хеленофобията (страх от научните термини - ако не разбера нещо, ще ме вземат за глупак),

ергофобията (страх от работа - аз нищо не умея и ще ме изгонят от работа)

“Заслуга” за някои страхове има и все по-голямата популярност на рекламите по медиите. След рекламните послания някои хора страдат от верминофобия (страх от микробите), фалакрофобия (страх от оплешивяване), ритифофобия (страх от бръчки), дисморфофобия (страх от физическа непривлекателност), осмофобия (страх от мириса на собственото тяло).

Много от жителите на големите градове изпитват страх например да влизат в метрото. Парадаксално е, че в същото време те спокойно пътуват с кола, управлявана от неопитен водач или по лоши пътища.

Съществуват и по-екзотични фобии: аблютофобия (страх от миене и водни процедури), апопатофобия (страх от ходене в тоалетна), базофобия (страх от ходене), хедонофобия (страх от наслаждаване), метрофобия (натрапчив страх от поезия), синофобия (страх от китайци), спектрофобия (страх от огледала), ерейтофобия (страх от изчервяване) и накрая фобофобия (страх от възникване на страх)./ здраве.bg