НЕК прекрати договора с „Уорли Парсънс” за „Белене“

Най-доброто от печата

08-10-2013, 06:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Новото ръководство на НЕК ЕАД върна на изпълнителя (архитект-инженера) всички получени фактури, издадени от него

НЕК ЕАД развали по право договора с архитект-инженера и консултант по строителния надзор на АЕЦ "Белене" "Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис" ЕАД. Това съобщават от Националната електрическа компания на официалната си страница.

„Решението е взето във връзка с Решение № 250 на Министерски съвет на Р България и Решение на Народното събрание на Р. България от 29 март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене" и поради обективна невъзможност за изпълнение на задълженията по договора. Архитект - инженерът е уведомен за решението на НЕК ЕАД.

След встъпването си в длъжност новото ръководство на НЕК ЕАД върна на изпълнителя (архитект-инженера) всички получени фактури, издадени от самия него. Те са 4 (четири) на обща стойност 5 349 363,6 евро - сума, равняваща се на минималните работни заплати на близо 34 500 българи", се казва още в съобщението от НЕК.

Припомняме, че миналия месец прокуратурата, МВР и ДАНС проведоха няколко спецакции по повод неправомерното изплащане на 950 000 евро всеки месец след официалното спиране на проекта за АЕЦ "Белене". Плащанията са извършвани при предишните две правителства, обясниха от прокуратурата. В края на миналата седмица срещу собственика на "Риск Инжинеринг" Богомил Манчев бе поискана рекордната за страната ни парична гаранция от 1 милион лева. Бизнесменът получи обвинение за подбудителство. Той е подтикнал директора на НЕК да извърши длъжностно присвояване, обясни адвокатът на бизнесмена, заявиха от следствието.