Без нарушения в училищните бюфети в Бургаско

До момента нямаме констатирани нарушения, които да са драстични и да са довели инспекторите до съставяне на актове, информират от местното звено на БАБХ в града

Средно 40- 45 проверки на седмица за храненото на деца и ученици се извършват в Бургаска област, съобщи за радио „Фокус”  Даниела Кепекова, н-к отдел „Контрол на храните” в бургаската дирекция на Агенцията по безопасност на храните. По същество се извършват проверки с акцент хранителни блокове на детски ясли, детски градини, детски кухни-майки, училищно столове, бюфети, домове за отглеждане на деца с физически и умствени увреждания, домове за деца, лишени от родителски грижи и други заведения за организирано хранене на деца.

При проверките се контролира регистрацията на обектите по реда на чл. 12 от Закона за храните, дали има съответствие на проверяваните храни с Наредба 9, която оказва какви храни трябва да приемат децата. Следи се най-вече произхода на храната, сроковете на годност, условията на тяхното съхранение, разделното съхранение на тези храни, етикировката на храните, здравното осведетелстване на персонала, който работи в заведенията за организирано хранене на децата. „До момента нямаме констатирани нарушения, които да са драстични и да са довели инспекторите до съставяне на актове за съставяне на административно нарушение”, категорична бе Кепекова, която поясни, че преди 16 септември от Агенцията са имали превантивна дейност в тези обекти.

Сега по-скоро се установяват някои несъответствия на сградния фонд като неуплътнени и необезопасени кабели и необезопасени осветителни тела, което се отстранява в съответните срокове, указани в издадените от инспекторите предписания. Като цяло се спазват нормите на Наредба 9 по отношение на храните. Няма драстични нарушения, а персоналът на заведенията за организирано хранене на децата е доста квалифициран и при проблем се обръща своевременно към Агенцията.