Намаляват учебните часове с 5 минути

Животът

08-10-2013, 10:07

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вдигат стипендиите в гимназиите

Часовете в училищата, в които децата учат на две смени, се намаляват с 5 минути и вече ще бъдат 40 минути. Това става ясно от проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за народна просвета, пише monitor.bg. Причината е, че при толкова дълги часове децата, които учат втора смяна, трябва да си тръгват по тъмно. И в момента в повечето школа часовете са по 40 мин., но директорите изпращат всяка година молби за разрешение за намаляване на учебния час.

По-сложни ще станат малките матури за четвърти клас. Националното външно оценяване за хлапетата ще бъде на по-високо ниво, което отговаря на националните образователни изисквания. Това обеща просветният министър Анелия Клисарова вчера. Обещанието й дойде, след като столични директори алармираха, че изпитите след четвърти клас са на твърде ниско ниво и че

резултатите от тях са изкуствено завишени

„Цяла година колегите готвят децата от четвърти клас за тестовете от националното външно оценяване и накрая на изпита им дават въпроси от първи и втори клас. Защо? Защото се страхуваме, че резултатите ще са лоши ли?”, каза директорката на столичното 125-о СОУ Ирена Анастасова.

Учителите настояха да се въведе ред в учебните планове и учебниците. „Знаете ли, че в учебника по „Човек и общество" в четвърти клас се учат 11 века за една учебна година, а в първи клас по „Човек и природа" има изискване да се научат 16 вида почви?”, коментира директорката на 20-о СОУ Красинка Доганджийска,

По-високи стипендии ще има в професионалните гимназии от следващата учебна година, съобщи още Анелия Клисарова. По-големи бонуси за успех се предвиждат и за школата с голям дял отпадащи ученици.

В момента ученическите стипендии варират между 21 и 50 лв. Министър Клисарова обаче каза, че е твърде рано да се каже какъв ще е скокът на наградите за успех.

Друга новост е, че оценките

от матурите по математика ще влияят

на парите, които школата получават за стипендии. Предвижда се освен постиженията по български и резултатите по математика да влияят върху средствата, отпускани на училищата за стипендии.

Педагозите ще гласуват с анкети за подготвянето на новите учебни програми по всички предмети, съобщи още Клисарова. Първото такова допитване се проведе съвсем скоро относно учебните програми по български език и литература.

Просветното министерство подготвя и два нови документа - Концепция за развитието на грамотността и Стратегия за развитието на педагогическите кадри.