В Смолянско: Декодери има, сигнал няма

Животът

08-10-2013, 10:34

Снимка:

архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кметове опитват сами да решат проблема

20 населени места в Смолянско останаха без телевизия след старта на широко рекламираната цифровизация, сочи справка, предоставена от кметовете и кметските наместници в община Смолян, съобщава smolyanpress.net.

В Арда и махалите Алиговска, Гоздевица, Гудевица и Речани няма приемане на цифров сигнал. Доста време преди старта на цифровизацията е изпратено писмо до Комисията за регулиране на съобщенията с искане за монтиране на цифрова система. На 22 юли т.г. е отговорено, че тези населени места не са предвидени за цифровизация.

Хората ме питат къде и в кой век живеят, оплака се кметът на Арда. Най-странното е, че пък са си получили ваучерите за декодери, но няма сигнал.

Проблемът е сериозен, всеки ден хората ме търсят, те са възрастни и няма как да плащат допълнителни средства за кабелен или сателитен доставчик.

В Могилица и съставните селища Исьовци, Ухловица, Черешово и Черешовска река са си поставили декодери, но не приемат цифров сигнал. Петково и Белев дол са без телевизия дори и тези, които са към кабелен или сателитен оператор. В Широка лъка кметът Васил Седянков е решил проблема като е поставил сателитна чиния на кметството, за да хващат хората сигнал. С декодери, но без цифров сигнал са и в Горна Арда, Билянска и Средок, Мугла, Славейно и Соколовци.

От Търън и Сивино са подали информация, че не навсякъде има поставени декодери поради липсата им по магазините.